Hoe maak je een goede schoolkeuze?

Al voor de derde verjaardag van je kind, krijg je bericht dat je kind volgend jaar naar school mag. Je mag als ouder dus een keuze maken voor een bepaalde basisschool. Voor sommige ouders een makkelijke keus, voor anderen een lastige. De volgende tips kunnen je helpen in deze zoektocht.

Tip 1

Welke verschillende scholen zijn er bij je in de buurt? Wil je je kind graag op een openbare basisschool of op een katholieke basisschool? Misschien vind je het ook belangrijk dat de school een bepaalde werkwijze heeft zoals bijvoorbeeld Dalton, Montessori of Jenaplan. Kijk vooral naar wat past bij je kind.

Tip 2

Vraag aan andere ouders/leerkrachten in de buurt naar hun ervaringen met een bepaalde school. Maak eens een afspraak op een school voor een kennismakingsgesprek en een rondleiding. Proef de sfeer en kijk waar je kind zich het best op zijn plek zal voelen. En kijk waar je zelf ook een goed gevoel van krijgt.

Tip 3

Kijk eens op www.onderwijsinspectie.nl, hier kun je rapporten van de inspectie nalezen met daarin de resultaten van een school.

Kijk ook eens op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs Hier vind je een gids voor ouders en een lijst met vragen die je mee kunt nemen naar het kennismakingsgesprek.

Tip 4

Vraag tijdens het kennismakingsgesprek naar de dingen die jij als ouder belangrijk vindt. Bijvoorbeeld;

  • De visie van de school
  • De sterke en zwakke punten van de school
  • De zorgstructuur, hoe gaan ze om met kinderen die niet goed meekomen of die juist wat extra uitdaging kunnen gebruiken
  • De schoolgids/plan
  • De rol van ouders binnen de school

Tip 5

Vraag wanneer je je kind aan moet melden bij school en of er wachtlijsten zijn. Scholen vinden het vaak prettig om een aanmelding ruim van te voren binnen te hebben.

(4453 13146 beoordelingen)
Terug naar boven