Als de wintertijd ingaat, wordt de klok een uurtje teruggezet. Heerlijk voor ons, want dan kunnen we een uurtje langer slapen. Kinderen kunnen met deze overgang echter wel moeite hebben, het kan hun biologisch ritme in de war brengen.
Je hebt grote kans dat je kind na het ingaan van de wintertijd de eerste dagen te vroeg wakker is. En aan het eind van de dag kunnen ze meer moeite hebben om wakker te blijven. Je ziet dan vaak dat ze zich gaan verzetten tegen vermoeidheid, dat kan dan weer omslaan in druk gedrag. De kans bestaat dan dat als het echt bedtijd is ze over hun slaap heen zijn.
Hoe houd je de schade beperkt?
Houdt in de wintertijd, zoveel mogelijk, vast aan het gewone bed-slaapritueel, dus doe dezelfde dingen als voorgaande avonden om je kind te laten slapen.
Het kan handig zijn om een paar dagen van te voren de bedtijd van je kind aan te passen. Elke dag een kwartier later het licht uit bijvoorbeeld.
Je kunt tijdens de wintertijd hetzelfde doen met de lunch en de avondmaaltijd. Deze kun je ook langzaam heel iets later plaats laten vinden. Dit geldt ook voor de dutjes overdag.
Om te voorkomen dat je kind in de vroege ochtend door het daglicht al erg actief wordt kun je het beste donkere gordijnen gebruiken die weinig of geen licht doorlaten
Met de iets oudere kinderen kun je al bespreken wat wintertijd inhoudt. Overleg met je kind hoe laat het er uit mag en wat hij of zij kan doen als slapen echt niet meer lukt. Leg evt. wat speelgoed of een boekje klaar.
Geef je kind een compliment als het ’s ochtends rustig in z’n bedje blijft. Loes wenst jou en je kind in ieder geval een goed begin van de wintertijd!
- Slaapproblemen bij kinderen
- Slaappatroon bij kinderen
- Zomertijd
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerElke dinsdagochtend ben je van harte welkom in het Glazen Huis in Klein Driene
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemBorstvoeding is een proces dat jullie samen met je baby leren. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan? Een pasgeboren baby heeft tijd nodig om te wennen..
Bekijk agenda item