Alles over de wintertijd voor je kinderen

Als de wintertijd ingaat, wordt de klok een uurtje teruggezet. Heerlijk voor ons, want dan kunnen we een uurtje langer slapen. Kinderen kunnen met deze overgang echter wel moeite hebben, het kan hun biologisch ritme in de war brengen.

Je hebt grote kans dat je kind na het ingaan van de wintertijd de eerste dagen te vroeg wakker is. En aan het eind van de dag kunnen ze meer moeite hebben om wakker te blijven. Je ziet dan vaak dat ze zich gaan verzetten tegen vermoeidheid, dat kan dan weer omslaan in druk gedrag. De kans bestaat dan dat als het echt bedtijd is ze over hun slaap heen zijn.

Hoe houd je de schade beperkt? 

Tip 1: Bed-slaapritueel

Houdt in de wintertijd, zoveel mogelijk, vast aan het gewone bed-slaapritueel, dus doe dezelfde dingen als voorgaande avonden om je kind te laten slapen.

Tip 2: Bedtijd aanpassen

Het kan handig zijn om een paar dagen van te voren de bedtijd van je kind aan te passen. Elke dag een kwartier later het licht uit bijvoorbeeld.

Tip 3: Later eten

Je kunt tijdens de wintertijd hetzelfde doen met de lunch en de avondmaaltijd. Deze kun je ook langzaam heel iets later plaats laten vinden. Dit geldt ook voor de dutjes overdag.

Tip 4: Donkere gordijnen

Om te voorkomen dat je kind in de vroege ochtend door het daglicht al erg actief wordt kun je het beste donkere gordijnen gebruiken die weinig of geen licht doorlaten

Tip 5: Bespreek wintertijd

Met de iets oudere kinderen kun je al bespreken wat wintertijd inhoudt. Overleg met je kind hoe laat het er uit mag en wat hij of zij kan doen als slapen echt niet meer lukt. Leg evt. wat speelgoed of een boekje klaar.

Tip 6: Complimenten

Geef je kind een compliment als het ’s ochtends rustig in z’n bedje blijft. LOES wenst jou en je kind in ieder geval een goed begin van de wintertijd!

Meer tips rondom slapen

- Slaapproblemen bij kinderen
- Slaappatroon bij kinderen 
- Zomertijd

(1721 4922 beoordelingen)
Terug naar boven