Voorkom een boel frustratie en accepteer dat in deze tijd alles anders loopt dan gepland. Het is niet leuk, het is niet ideaal, maar we hebben het er maar mee te doen. Loslaten noemen ze dat. Loslaten en meebewegen.
Acht uur productie draaien lukt misschien op kantoor, maar niet als je thuiswerkt. Tenzij je ’s ochtends een uur eerder begint of ’s avonds nog wat doorwerkt. Dat kan, maar hou jezelf wel in de gaten. Thuis is bovenal de plek om tijd door te brengen met je geliefden en te ontspannen. Maak een werkplanning, maar hou het realistisch. Wat moet vandaag klaar zijn? Dat zet je bovenaan. Wil je collega videobellen? Prima, maar pas als de kleine in bed ligt. Dat snapt je collega, klant of baas heus wel.
Het ene kind kan beter zelfstandig werken dan het ander, hou daar rekening mee. Tussen jouw werk door is het nodig dat je tijd en aandacht besteedt aan je kinderen. Ook dit kun je inplannen. Het eerste uur help je iedereen bij het opstarten en nakijken van het huiswerk van gisteren. Daarna werkt iedereen een uur zelfstandig. Samen de hond uitlaten, een kopje thee drinken en fruit eten kunnen andere onderdelen zijn van de gezinsplanning. Wat oudere kinderen kunnen zelf ook onderdelen voor de planning aandragen. Zie ook: 4 tips om als gezin de dag door te komen in coronatijd.
Werken je partner en jij beiden thuis? Da’s dubbele pret! In de planning kun je ook zetten wie van jullie op welk moment op de kinderen let. Werk als een team en ondersteun elkaar waar nodig. Heb je een video call met een collega of klant, dan kan je partner de kinderen bezighouden. Moet je partner een deadline halen, dan begeleid jij de kinderen. Je kunt er ook voor kiezen dat als je partner twee uur werkt, jij op de kinderen let. En andersom.
Oudere kinderen kunnen op hun eigen kamer werken en chillen. Geef jonge kinderen een vaste speelplek ergens beneden. Zorg dat jouw werkplek niet te dicht bij die speelplek is, zodat je kind niet steeds naar jou toeloopt. Om te voorkomen dat je kind uitgekeken raakt op zijn speelgoed, kan hij elke dag iets uitzoeken om mee te spelen. Je kunt er zelfs nog een opdrachtje aan vast knopen, bijvoorbeeld: maak een robot, bouw een huis. Heeft iedereen een device om mee werken? Als je niet genoeg apparaten hebt, overleg dan wie wanneer de laptop, telefoon of tablet mag. Check ook of je wifi sterk en snel genoeg is. Oh ja, tipje voor jezelf: de bank is níet de plek om uren met je laptop te werken.
Je werkt thuis en weet al dat je de 8 uur niet gaat halen. Zelfs tijd om schoon te maken heb je niet. Maar wie zegt dat je alles zelf moet doen? Verdeel de huishoudelijke klusjes over de week en vraag wat je partner of kind wil doen. Een jong kind kan nog niet met agressief schoonmaakmiddel aan de slag, maar kan wel onder de tafel stofzuigen. Een groter kind kan het gras maaien of een keer koken. Met name jongens willen klusjes nog wel eens aan zus of moeder overlaten. Maar ook je zoon mag leren dat iedereen moet meewerken aan de leefbaarheid binnen het gezin. Vooral in deze tijd.
Wees niet te streng voor jezelf. Als je kind een keer wat langer achter z’n schermpje mag, ben je echt niet meteen een slechte ouder. En dat je minder productief bent dan normaal, zal iedereen begrijpen. Neem voldoende pauzes en gun jezelf dat kopje thee in de zon, kruip met een boek op de bank of maak een puzzel.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item