10 tips over school voor ouders tijdens corona

De coronacrisis zorgt voor onzekere tijden, ook op school. Misschien is de school gewoon open, maar het kan ook dicht zijn tijdens een lockdown. Sommige kinderen vinden dat best lastig. Ze kunnen het spannend vinden om weer naar school te gaan of ze maken zich zorgen over het 'virtuele' leren thuis. Ze zijn bijvoorbeeld bang om achter te raken of contact te verliezen met vriendjes. Voor ouders is het ook anders. Misschien maken ze zich zorgen over het weer naar school gaan of zijn ze juist opgelucht. Thuis lesgeven kan ook zorgen voor stress.

Lees de 10 tips die zijn opgesteld door Triple P International:

Tip 1: Goede keuzes

Als je kind zich zorgen maakt over zijn veiligheid, kun je hem leren hoe hij voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Misschien heeft je kind wat geheugensteuntjes nodig, die hem eraan herinneren om zijn handen te wassen, een mondkapje te dragen of afstand te houden. Leg aan je kind uit dat als iedereen dat doet, het ook voor iedereen veilig blijft, al voelt het soms een beetje ongemakkelijk. Misschien wil je kind graag jouw hulp bij het omgaan met de groepsdruk van klasgenoten die deze dingen onzin vinden. Meer over tip 1: help uw kinderen goede keuzes te maken.

Tip 2: Zorg voor uzelf

Als je je zorgen maakt over de school en het naar school gaan van je kind, probeer daar dan een beter gevoel over te krijgen. Houd contact met de school. Zo voel je je verbonden en weet je wat daar gebeurt. Ontspanningsoefeningen als mindfulness en/of diepe ademhaling kunnen helpen om stress te verminderen. Als je focust op je eigen welzijn, dan kun je gezond blijven en beschikbaar zijn voor je kind. Meer over tip 2: zorg zo goed mogelijk voor uzelf.

Tip 3: Altijd praten

Kinderen hebben het nodig dat ze met hun ouders kunnen praten over hun zorgen en dat hun vragen worden beantwoord. Dit is ook belangrijk als je kind zich zorgen maakt over school of huiswerk. Laat je kinderen weten dat je er altijd voor hen bent en probeer beschikbaar te zijn als je kind wil praten. Als dat niet meteen lukt (bijv. omdat je aan het werk bent), maak dan tijd vrij zo snel als je kunt.

Tip 4: Luisteren goed

Als je kind wil praten, stop dan met wat je zelf aan het doen bent. Luister goed naar je kind. Vertel kinderen niet hoe ze zich moeten voelen, zoals 'Dat is belachelijk. Daar hoef je niet bang voor te zijn'. Laat kinderen weten dat het normaal is om zich zorgen te maken. Praten en/of tekenen kan kinderen helpen in contact te komen met hun gevoelens en te ontdekken waar ze bang voor zijn.

Tip 5: Eerlijk zijn

Zoek eerst uit wat je kind zelf al weet, voor je antwoord geeft. Houd antwoorden eenvoudig en eerlijk. Zorg voor informatie uit betrouwbare bronnen, zoals de school van je kind of websites van de overheid in plaats van sociale media. 

Tip 6: Dagelijks ritme

In een onzekere situatie, helpt het om vast te houden aan het dagelijkse ritme en vaste routines. Dat zorgt voor een gevoel van voorspelbaarheid. Betrek je kind bij het opstellen van hun schoolritme, zelfs als ze daarvoor moeten terugdenken aan de oude situatie vóór de lockdown. Werk bijvoorbeeld een dagschema uit, waarin ook de tijd van opstaan en klaarmaken voor school wordt opgeschreven. 

Tip 7: Let op gedrag

Wees alert op elk gedrag dat wijst op optimistisch zijn of voorbereidingen treffen om weer naar school te gaan of thuis schoolwerk te maken. Geef veel complimenten en positieve aandacht om gedrag te stimuleren dat je fijn vindt en graag vaker zou willen zien. Laat kinderen weten dat je blij bent door te vertellen wat ze zojuist hebben gedaan. Meer over tip 7: let op gedrag dat je fijn vindt.

Tip 8: Help kinderen

COVID-19 is voor iedreeen onzeker. Voor ouders is het belangrijk om zelf een manier te vinden om deze onzekerheid te accepteren. Door wat je doet en zegt, kun je jouw acceptatie aan je kinderen laten merken. Het is prima om te zeggen: 'Ik weet het niet, laten we kijken wat we kunnen doen'. Het wisselen tussen thuis leren en weer naar school gaan, zorgt voor nog meer onzekerheid. Stimuleer je kind om contact op te nemen met de leerkracht of docent over het schoolwerk en voorbereiding voor proefwerken of examens, vooral als ze zich zorgen maken dat ze achter raken. Meer over tip 8: help kinderen onzekerheid te accepteren.

Tip 9: Blijf verbonden

Kinderen zullen zich gelukkiger en zelfverzekerder voelen, als ze merken dat ze gesteund worden. Maak gebruik van telefoons, online communicatie (zoals beeldbellen) en sociale media om contact te houden met familie, vrienden en buren. Het is vooral belangrijk dat kinderen voelen dat ze verbonden zijn en contact hebben met hun vrienden en leeftijdsgenoten.

Tip 10: Tijd voor gezin

Misschien vonden je kinderen het heerlijk om veel tijd met het gezin door te brengen tijdens de lockdown. Misschien zijn ze bang dat dit gaat stoppen als ze weer teruggaan naar school en alle verplichtingen. Probeer vast te houden aan de positieve dingen tijdens de lockdown, zoals tijd hebben om samen te spelen en activiteiten te doen als wandelen, samen werken aan projecten of samen koken. We kunnen allemaal iets positiefs halen uit deze onzekere en uitdagende tijd.

Geschreven door Matthew R. Sanders, Vanessa E. Cobham en Karen M. T. Turner. Triple P International.

Corona en onderwijs

(398 1196 beoordelingen)
Terug naar boven