Ouders uit een andere cultuur

In Nederland leven veel ouders met een niet-Nederlandse achtergrond. Je wilt in je opvoeding aansluiten bij de maatschappij waarin je leeft maar je wilt je afkomst niet vergeten.

Waarden, normen, gewoontes

Misschien zijn jij of je ouders in een ander land geboren of heb je familie uit het buitenland. Die cultuur en godsdienst neem je mee in de opvoeding van je kind. Veel normen en waarden lijken op de Nederlandse. Zo is het in veel landen belangrijk dat kinderen respect hebben voor ouderen. In Nederland vinden we het nóg belangrijker dat kinderen hun eigen mening geven en eerlijk zijn. Als ouder met een andere afkomst balanceer je soms tussen twee culturen in.

Afkomst heeft invloed op opvoeden

Je afkomst heeft invloed op je gezinsleven. Soms komen mensen naar Nederland omdat er in hun eigen land een (politieke) oorlog heerst. Misschien heb je zelf wel armoede gekend of ben jij of je ouders gevlucht. Die ervaringen blijven je bij en horen bij de familiegeschiedenis van je kind.

Andere regels door cultuurverschillen

In sommige culturen gelden voor meisjes andere regels dan voor jongens. In Nederland is het belangrijk dat zij dezelfde kansen krijgen. Ook zijn er verschillende eetgewoontes. Zo eet je misschien geen varkensvlees, terwijl andere gezinnen dat juist wel eten. Probeer met je kinderen te zoeken naar het beste uit meerdere culturen.

Verschillende culturen onder een dak

Misschien kom jij en je partner uit een andere cultuur. Daardoor kun je andere ideeën hebben over opvoeding. Bijvoorbeeld over wat jij je kind te eten geeft, wat je doet als je kind huilt en hoe laat jij je kind naar bed brengt. Je kan botsen met je ouders of schoonouders over je opvoeding. Het is belangrijk dat je goed met je partner overlegt hoe jullie je kind opvoeden en waarom jullie dat op die manier doen.

Meertalig opvoeden

Misschien spreken jij en je partner ook een verschillende moedertaal. Je kunt er voor kiezen om je kind meertalig op te voeden. Dan kan je kind met de families aan beide kanten praten.

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

 

(1676 4705 beoordelingen)
Terug naar boven