Spreek allebei alleen in de moedertaal met je kind.Hierdoor zorg je voor een stabiele taalbasis. Spreek je als enige ouder onvoldoende Nederlands? Spreek dan ook alleen in de moedertaal met je kind. Jullie kind komt in een latere fase vanzelf in aanraking met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf.
Jullie spreken allebei onvoldoende Nederlands
Spreek allebei alleen in de moedertaal met je kind. Hierdoor zorg je voor een stabiele taalbasis. Jullie kind komt in een latere fase vanzelf in aanraking met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Ben je een éénouder gezin en je spreekt zelf onvoldoende Nederlands? Spreek dan alleen in de moedertaal met je kind.
Hoe bied je kind een grote woordenschat aan? Dit kan door voor te lezen en veel met je kind in gesprek te gaan. Zing bijvoorbeeld ook liedjes met je kind. Of kijk samen naar leerzame televisieprogramma’s. Je kind komt met goede leerzame televisieprogramma’s in aanraking met een goede uitspraak van de moedertaal. Een rijk aanbod in de moedertaal zorgt ervoor dat een kind de Nederlandse taal makkelijker leert. Spreek niet in meerdere talen door elkaar. Spreek ook niet in onvoldoende Nederlands. Dit kan namelijk leiden tot een taalachterstand in beide talen. Dit komt door de verschillen in de zins- en woordopbouw. Hierdoor ontstaan fouten die later moeilijk te herstellen zijn. Bijvoorbeeld de uitspraak ‘die meisje’.
Zorg ervoor dat je kind thuis alvast een beetje in aanraking komt met de Nederlandse taal. Kijk bijvoorbeeld samen naar Nederlandstalige leerzame televisie programma’s of apps. Ken je mensen die voldoende goed Nederlands spreken? Denk aan oudere broers of zussen, familieleden, vrienden of buren. Maak hier dan gebruik van. Laat hen bijvoorbeeld een Nederlands liedje zingen of een Nederlands boek voorlezen.
Wat is voldoende goed Nederlands? Beheers je een goede uitspraak en woordopbouw? Is je zinsopbouw redelijk voldoende? Dan spreek je voldoende goed Nederlands.
Mogelijke spellingsproblemen voorkomen? Dit kan door je kind de klanken van de taal goed aan te leren. Zegt je kind ‘Joef?’ in plaats van ‘Juf’? Dan is de kans groot dat je kind ook ‘Joef’ schrijft. Is (en blijft) de Nederlandse uitspraak van je kind onvoldoende? Dan is het verstandig logopedie in te schakelen.
Loes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item