Hoe voed je je kind meertalig op als jullie allebei Nederlands spreken? Eén taal per situatie.

Een andere mogelijkheid voor het spreken van één taal per ouder is het spreken van één taal voor iedere situatie. Bijvoorbeeld: in de ochtend spreek je altijd Nederlands. In de middag spreek je altijd je moedertaal. Buitenshuis spreek je altijd Nederlands. Op bezoek bij familie spreek je altijd je moedertaal.

Voer de gekozen aanpak wel zoveel mogelijk door. Zo is het voor je kind altijd duidelijk wanneer men welke taal spreekt.

Hoe voed je je kind meertalig op als jullie allebei Nederlands spreken?

Spreek één taal voor iedere situatie

Een andere mogelijkheid voor het spreken van één taal per ouder is het spreken van één taal voor iedere situatie. Bijvoorbeeld:

  • In de ochtend spreek je altijd Nederlands
  • In de middag spreek je altijd je moedertaal 
  • Buiten huis spreek je altijd Nederlands
  • Op bezoek bij familie spreek je altijd je moedertaal

Voer de gekozen aanpak wel zo veel mogelijk door. Zo is het voor je kind altijd duidelijk wanneer men welke taal spreekt.

Zorg voor veel (en de juiste) communicatie

Bied je kind een grote woordenschat aan. Dit kan door voor te lezen en veel met je kind in gesprek te gaan. Zing bijvoorbeeld ook liedjes met je kind. Of kijk samen naar leerzame televisieprogramma’s. Je kind komt met goede leerzame televisieprogramma’s in aanraking met een goede uitspraak van de Nederlandse taal.

Wat is voldoende goed Nederlands?

Beheers je een goede uitspraak en woordopbouw? Is je zinsopbouw redelijk voldoende? Dan spreek je voldoende goed Nederlands.

De goede klanken aanleren

Mogelijke spellingsproblemen voorkomen? Dit kan door je kind de klanken van de taal goed aan te leren. Zegt je kind ‘Joef?’ in plaat van ‘Juf’? Dan is de kans groot dat je kind ook ‘Joef’ schrijft. Is (en blijft) de Nederlandse uitspraak van je kind onvoldoende? Dan is het verstandig logopedie in te schakelen.

(1647 4632 beoordelingen)
Terug naar boven