Welke risico’s en aandoeningen kunnen voorkomen bij zwangerschap?

Kinderen krijgen de erfelijke eigenschappen van hun ouders mee. Je kunt leuke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld je blonde haar of je blauwe ogen doorgeven aan je kinderen. Maar er zijn soms ook minder leuke erfelijke eigenschappen die je kinderen kunnen overnemen. Denk dan aan bepaalde erfelijke aandoeningen. Waar moet je rekening mee houden voordat je zwanger wordt?

Tip 1

Bepaal voordat je zwanger wordt of er risico’s zijn waarmee je rekening moet houden Het bepalen van de risico’s doe je door het invullen van een vragenlijst op http://www.zwangerwijzer.nl

Tip 2

Als er in je familie en/of in de familie van je partner een erfelijke of aangeboren aandoening voor komt is het verstandig om er achter te komen welke aandoening dit is. Voor meer informatie kijk op www.erfelijkheid.nl.

Tip 3

Wanneer je twijfels hebt over het wel of niet zwanger worden, neem dan contact op met je huisarts of met een verloskundige. Je kan ook een afspraak maken met de fertilitetiskliniek Twente. Aanvullend onderzoek is dan mogelijk voordat je zwanger wordt.

(62 182 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven