Hoe verhoog je als man je vruchtbaarheid?

Mannen kunnen ook een aantal dingen doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat je als man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen hebt. Dat is nodig, omdat alleen gezonde zaadcellen de eicel kunnen bereiken en bevruchten. 

Tip 1: Houd de zaadballen koel

Het is belangrijk voor de kwaliteit van het sperma om de zaadballen koel te houden. Draag dan ook geen strak zittende onderbroeken. Draag bijvoorbeeld voldoende ruime katoenen onderbroeken. Warme ligbaden en saunabezoeken zijn heerlijk om te ontspannen maar minder goed voor de kwaliteit van het sperma.

Tip 2: Zit niet te lang achter elkaar

Zit niet te lang achter elkaar. De zaadballen worden tijdens het zitten warmer dan tijdens het staan.

Tip 3: Leef gezond

Heb een gezonde levensstijl; eet gezond en gevarieerd en beweeg voldoende. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.

Tip 4: Mijd chemicaliën

Werk je in de tuinbouw, bij een schildersbedrijf of in een fabriek? Kijk dan uit met chemicaliën, zoals lood, verf en pesticiden. Chemicaliën hebben een slechte invloed op de kwaliteit van sperma.

Tip 5: Hoe eerder, hoe beter

Hoe jonger, hoe vruchtbaarder. Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen krijgen. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen worden kleiner.

Tip 6: Heb om de dag seks

Heb om de dag seks. Misschien kun je het niet geloven, maar het is echt zo: het sperma van een man wordt minder goed als hij op een dag meerdere zaadlozingen heeft. De voorraad rijpe zaadcellen raakt dan uitgeput. Het zaad is het krachtigst als je om de dag seks hebt.

Tip 7: Kwaliteit zaadcellen

Werk aan je weerstand. Na griep, verkoudheid of koorts is de kwaliteit van het sperma bij de meeste mannen wat minder. Er zijn dan minder zaadcellen en ze bewegen wat minder snel, waardoor de kans op een zwangerschap iets kleiner is. De aanmaak van nieuw sperma duurt ongeveer een maand. Ongeveer 3 maanden nadat je ziek bent geweest, zijn de zaadcellen weer op kwaliteit.

Meer informatie

- Heb je een kinderwens?
- Hoe raak je sneller zwanger?

(12 37 beoordelingen)
Terug naar boven