Hoe raak je sneller zwanger?

Je raakt sneller zwanger door gezond te leven en ook de manier waarop jullie vrijen heeft invloed op het zwanger worden.

Tip 1: Geen alcohol

Stop met het drinken van alcohol. Alcohol maakt zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar. Een vrouw heeft zelfs al met een glas alcohol per dag veel minder kans om zwanger te worden. Ook is er eerder kans op een miskraam. Het is dus het beste om helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden. LOES, je huisarts of verloskundige kan je doorverwijzen naar andere hulpverleners die je waar nodig kunnen begeleiden met het stoppen met alcohol drinken.

Tip 2: Niet roken

Stop met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid en is slecht voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Stop met roken als je zwanger wilt raken. Voor de één is het veel makkelijker om te stoppen dan voor de ander. Probeer samen met je partner te stoppen. Roken beïnvloedt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het zaad van mannen. Stoppen met roken is sowieso een goed idee, want roken en meeroken is schadelijk voor alle gezinsleden, vooral voor jonge kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn. Kijk ook eens op rokeninfo.nl voor handige tips om te stoppen met roken of bekijk het filmpje Rookvrij zwanger. Of lees deze brochure 'Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter'

Tip 3: Geen drugs

Stop met drugs. Gebruik je drugs? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of Tactus om je te helpen stoppen het gebruiken van drugs.

Tip 4: Gezond eten

Eet gevarieerd en gezond. Eet volgens de schijf van vijf. Dan krijg je de meeste vitaminen en mineralen genoeg binnen. Kies bij brood voor volkorenbrood en zorg dat je voldoende fruit en groente eet. Drink voldoende water.

Tip 5: Foliumzuur

Slik extra foliumzuur. Begin vier weken voordat je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuurtabletten. Dit verkleint de kans op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening zoals een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuurtabletten koop je bij de drogist of apotheek.

Tip 6: Genoeg slaap

Zorg voor voldoende slaap. De meeste mensen slapen tussen de 6 en 8 uur. Dit is genoeg. Slaap op z'n minst enkele uren achter elkaar. Wil je beter slapen?
Dit kun je doen:

  • drink dan 's avonds geen koffie, cola of energiedrankjes
  • eet niet teveel maar ook niet te weinig voor het slapen
  • zorg dat je slaapkamer en je bed niet te warm zijn en dat er frisse lucht is
  • beweeg genoeg overdag. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen 's avonds
  • voer geen moeilijke of zware gesprekken voor het slapen gaan

Tip 7: Voldoende beweging

Beweeg voldoende en vermijd stress. Door minstens een half uur per dag stevig te bewegen, blijft je lichaam in conditie. En zorg je ervoor dat je een gezond gewicht houdt. Probeer daarnaast stress te vermijden. Te veel stress kan invloed hebben op je lichaam. Het kan zijn dat je ongesteldheidcyclus erdoor wordt beïnvloed en dat er geen eisprong komt. Dan is het moeilijker om zwanger te raken.

Tip 8: Manier van vrijen

De manier waarop jullie vrijen heeft ook invloed op het zwanger worden. De houding waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, of de zijligging is daarom een goede ligging, omdat de zaadcellen dan makkelijker de eileiders inzwemmen. Het is verstandig als de vrouw na het vrijen niet meteen opstaat, maar even blijft liggen. Zodat het zaad goed binnen blijft.

Tip 9: Vrijen bij eisprong

Je kunt het best vrijen rond de tijd van de eisprong. Heb je een regelmatige ongesteldheid, dan is er een eisprong ongeveer 2 weken voor het ongesteld zijn. Dan ben je dus vruchtbaar.

Meer tips over zwangerschap

- Sporten tijdens de zwangerschap?
- Voorbereid op de bevalling?
- Wat als de bevalling begint?
- Welke spullen aanschaffen voor je baby?

(6124 18061 beoordelingen)
Terug naar boven