Iedereen met klachten die passen bij het Corona-virus kan zich vanaf 1 juni 2020 laten testen. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. De test met een wattenstaafje diep in de neus en keel duurt maar kort, maar is niet prettig.
Deze tips zijn bedoeld voor ouders die overwegen om hun kind te laten testen. Komt jouw kind in aanmerking voor een Corona-test? Het laten testen van je kind is een persoonlijke keuze met voor- en nadelen. Een test afnemen is een gezamenlijk besluit van kind, gezin en zorgprofessional.
Elk kind heeft het recht op zorg met zo min mogelijk angst en stress. Kinderen hebben ook het recht op privacy en een veilige en kindgerichte omgeving. Apart van volwassenen. Kinderen worden bij voorkeur geholpen door mensen die hier specifiek voor zijn opgeleid. Vraag bij het aanmelden hoe de testlocatie is ingericht. Vraag ook of kindgericht testen mogelijk is.
Hoe kan jij je kind helpen als ouder? Bereid je kind goed voor op alle stappen en lees de tips hieronder. Zo maak je de ervaring voor je kind en jezelf beter.
Zeg niet “stel je niet aan” of “het valt wel mee”.
Gebruik geen woorden met een negatieve lading of die een negatieve verwachting scheppen. Zoals “bang”, “naar”, “pijn” of “vervelend”
Je kind is langdurig neusverkouden, bekend met chronische luchtwegklachten of heeft een bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma). Voor deze kinderen is een handreiking opgesteld. Hierin staat informatie over wanneer het zinvol is om je kind te testen en wanneer dit niet hoeft. Gaat je kind naar school of de kinderopvang? Wijs ze op de handreiking.
Informatie opgesteld door Kind&Ziekenhuis
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item