Puber, opvoeden en geld(zaken)

Meer zelf beslissen en het krijgen van een eigen mening. Check! Je hebt een puber in huis en dat kan best pittig zijn. Toch heeft je puber jou hard nodig, dus ga een positief gesprek aan.

Financiële verantwoordelijkheid

Een mobiele telefoon, kleding of studie. Wie betaalt wat? Nu je kind ouder wordt, worden financiële verantwoordelijkheden groter. Vanaf 13 jaar mogen kinderen onder voorwaarden werken en zorgen voor bijverdiensten. Wil je kind een bijbaantje? Praat erover en maak afspraken.

Als ouder wil je stap voor stap toe werken naar het moment dat je kind financieel voor zichzelf kan zorgen. Maar hoe pak je het financieel opvoeden aan? Rond de 18 jaar verandert er veel. Er wordt veel zelfstandigheid van je kind verwacht. Je kind gaat studeren of werken. Ook krijgen ze een eigen financiële verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding daarop is van groot belang.

Durf nee te zeggen 

Hoe bereid je je kind voor? Durf nee te zeggen. Hiermee leer je je kind goed nadenken over een aankoop en het maken van keuzes bij weinig geld. Ook zakgeld en kleedgeld helpen bij het leren omgaan met geld. Wil je een stap verder? Maak geldafspraken met je puber en geef je kind steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden.

Online bankieren

Je kind kan fysiek naar de winkel gaan voor een aankoop. In deze tijd is online aankopen doen vrij normaal. Waar moet je kind opletten bij een online aankoop? Ook is in de fysieke winkel of op school vaak alleen pinnen een optie. Veilig leren pinnen is voor je kind erg belangrijk. Daarnaast is het handig dat je kind vertrouwd raakt met online bankieren. In de toekomst kan je kind dan makkelijk de stand van zaken checken en zorgen voor financiële gezondheid.

Is jouw kind al bijna 18 jaar?

Op die leeftijd zijn er veel geldzaken te regelen. Bekijk alvast wat er zoal op jullie afkomt in de LOES tip “Wordt je kind 18 jaar”.

Luisterend oor, advies of hulp? 

Van geldzorgen kun je stress krijgen. Soms is het moeilijk om dit te bespreken. Veel ouders piekeren, kunnen niet slapen, hebben soms een gevoel van schaamte en voelen zich eenzaam. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Er is meer hulp dan je denkt.

Wil je weten waar je in jouw woonplaats gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies of hulp? De contactpersonen van LOES helpen je in elke gemeente graag op weg.

 

Verder lezen?

Blog: Rondkomen met een groot gezin 

Terug naar boven