Peuter, opvoeden en geld(zaken)

Je peuter kijkt met verwondering naar wat er om hem heen gebeurt. Ze zijn druk aan het ontdekken en krijgen een eigen willetje. Het bewegen gaat met sprongen vooruit. En dat is gezond en goed voor de ontwikkeling van je kind. Een leuke tijd om samen dingen te ondernemen. Ga bijvoorbeeld vaker naar een speeltuintje.

Van bekenden of tweedehands

Nu je kind een peuter is, zijn er andere kosten. Het groeien gaat nu snel. Dat betekent ook meer voeding, vaker toe aan nieuwe kleding en schoenen. Veel spullen (meubels, speelgoed, kleertjes) kan je goed van bekenden of tweedehands krijgen. Bijvoorbeeld op Facebook via de weggeefhoek in de buurt. Aanbieders gebruiken die spullen vaak nauwelijks. Zij vinden het juist fijn als anderen de spullen weer gebruiken in plaats van dat het ergens op zolder ligt.

Een nieuwe fiets, een nieuw dekbed of een verjaardagscadeautje. Allemaal dingen die jij je kind graag wilt geven. Maar niet alle ouders lukt dit. Of het nou iets groots of kleins is. Samen voor alle kinderen helpt jou graag. Je kan bij hen schoolspullen, een uitje of bijvoorbeeld een verjaardagsbox aanvragen.

Gratis lidmaatschap en Boekstart

Daarnaast zijn er nog veel andere ondersteuningen. Wist je dat het lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen gratis is? Er zijn ook special babyboekjes. Ook veel gemeenten bieden Boekstart aan. Dit is een boekstartkoffertje, met boekjes om samen met je kind te lezen.

Verschillende tegemoetkomingen 

Je kind gaat misschien al naar de kinderopvang vanaf het moment toen het een baby was. In sommige gevallen is het mogelijk dat je kindje extra dagdelen naar de peuterspeelzaal gaat. Bij het consultatiebureau is bekend of dat voor jouw kindje mogelijk is. De kinderbijslag blijft in de peutertijd hetzelfde. Dat geldt ook voor de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget als het inkomen hetzelfde is gebleven. Met deze handige app vraag je stap voor stap kinderopvangtoeslag aan. Wil je weten op welke toegemoetkomingen je recht hebt? Deze handige tool helpt je op weg. Ook zijn er handige apps die je helpen bij het aanvragen (of wijzigen) van je kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld deze die je helpt bij het aanvragen of deze waar je je gegevens kan wijzigen. Zoals veranderingen in het aantal uur of je inkomen. 

Zindelijk worden 

Een andere ontwikkeling in deze fase is het zindelijk worden. Dat gebeurt vaak tussen de 2 en 3 jaar. Het bedrag dat je aan luiers uitgeeft, kan hierdoor lager worden.

Luisterend oor, advies of hulp?

Van geldzorgen kun je stress krijgen. Soms is het moeilijk om dit te bespreken. Veel ouders piekeren, kunnen niet slapen, hebben soms een gevoel van schaamte en voelen zich eenzaam. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Er is meer hulp dan je denkt.

Wil je weten waar je in jouw woonplaats gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies of hulp? De contactpersonen van Loes in elke gemeente helpen je graag op weg.

 

Verder lezen?

Blog: Dat is schrikken: het prijskaartje van een maxicosi
Blog: Rondkomen met een groot gezin 

Terug naar boven