Een mijlpaal! Je kind gaat voor het eerst naar school. Een nieuwe fase breekt aan. Spannend voor jou en je kind. Als je kind 6 jaar is, gaat de kinderbijslag omhoog. In deze fase nemen ook de kosten toe.
Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? De kosten zijn te vergelijken met die van de kinderdagopvang. Je ontvangt nog steeds een kinderopvangtoeslag. Dat geldt ook voor het kindgebonden budget als het inkomen hetzelfde is gebleven. Met deze handige tool zie je op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Ook zijn er handige apps die je helpen bij het aanvragen (of wijzigen) van je kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld deze die je helpt bij het aanvragen of deze waar je je gegevens kan wijzigen. Zoals veranderingen in het aantal uur of je inkomen.
Een nieuwe fiets, een nieuw dekbed of een verjaardagscadeautje. Allemaal dingen die jij je kind graag wilt geven. Maar niet alle ouders lukt dit. Of het nou iets groots of kleins is. Samen voor alle kinderen helpt jou graag. Leuke dingen met je kind doen? Dat hoeft niet veel te kosten. Er zijn veel leuke en goedkope activiteiten te organiseren.
In sommige gemeenten is een speelgoedbank of speelotheek. Daar kan je voor een klein bedrag elke 3 à 4 weken ander speelgoed lenen. Dus zoals een bieb maar dan voor speelgoed. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw gemeente? LOES helpt je graag. Daarnaast zijn er ook apps zoals swipswap.nl om speelgoed te ruilen. Of kijk in de kringloopwinkel bij jou in de buurt.
Lesgeld en boeken worden door de overheid betaald. Het kan dat de school een ouderbijdrage vraagt. Het is niet verplicht om deze te betalen. Vaak zijn er ook spullen nodig zoals een laptop voor thuisonderwijs of iets dergelijks. Om gezinnen met weinig geld te helpen biedt St. Leergeld in de meeste gemeenten hulp aan. Ook organiseren scholen voor kinderen op de basisschool verschillende activiteiten. Denk aan het schoolreisje aan het einde van iedere schooljaar. Best een spannend moment. Iedere ouder wil zijn kind graag onbezorgd mee laten doen, daarvoor zijn verschillende regelingen.
Kinderen groeien ontzettend hard. Ze eten meer en hebben nieuwe kleren nodig. Bijvoorbeeld ook voor gym of sport. Sporten is leuk en gezond voor je kind. Maar het kan ook veel geld kosten. Elk kind verdient het om mee te kunnen doen. Daarom helpt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Met het bedrag kan je de contributie en sportkleding betalen, maar bijvoorbeeld ook muziekles. In de basisschooltijd wil je waarschijnlijk ook dat je kind het zwemdiploma haalt. Kan je geen zwemles betalen? Ook dan biedt het Jeugdfonds of de gemeente waar je woont hulp aan.
Ook als je kind een beugel nodig heeft, kost dit meestal veel geld. Je kan bekijken of dit (voor een deel) onder de aanvullende verzekering van jullie zorgkostenverzekering valt.
Je wilt graag dat je kind goed omgaat met geld. Dat gaat niet vanzelf. Als ouder kan je, je kind hierin helpen. Praat met je kind over geld. Ook als je, je kind nee wilt verkopen.
Gemiddeld beginnen ouders vanaf 5-6 jarige leeftijd met zakgeld. Het is belangrijk om daar afspraken over te maken. Je kunt je kind leren om geld te sparen. Heb je geldzorgen? Dan is dat soms moeilijk om te bespreken, ook met je kind. Toch is het belangrijk om dit te doen.
Van geldzorgen kun je stress krijgen. Soms is het moeilijk om dit te bespreken. Veel ouders piekeren, kunnen niet slapen, hebben soms een gevoel van schaamte en voelen zich eenzaam. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Er is meer hulp dan je denkt.
Wil je weten waar je in jouw woonplaats gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies of hulp? De contactpersonen van LOES in elke gemeente helpen je graag op weg.
Blog: Dat is schrikken: het prijskaartje van een maxicosi
Blog: Rondkomen met een groot gezin
Wil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item