Baby, opvoeden en geld(zaken)

Een kind krijgen is een grote verandering in je leven. Ook voor je geldzaken. Het begint al bij de (kraam)zorg. Wat vergoedt jouw ziektekostenverzekering? Dat staat in de voorwaarden van je zorgverzekering.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook je kind. Dit is gratis tot je kind achttien jaar is. Je moet je baby binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de zorgverzekering. Dat mag bij die van jezelf of bij die van je partner. Heb je je baby te laat aangemeld? Dan moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen. De gemeenten in Twente hebben een collectieve zorgverzekering afgesloten bij Menzis voor mensen met een lager inkomen of een uitkering.

Kosten voor de komst 

Wanneer je kinderen krijgt, kiezen sommige ouders ervoor om minder te gaan werken. Dan heb je minder inkomen. En met een baby heb je juist meer uitgaven. Al voordat je kindje geboren is. Bijvoorbeeld voor de spullen die je nodigt hebt. Zoals slaapspullen.

Kosten na de bevalling

Als je kindje is geboren, zijn er weer andere kosten. Denk aan luiers, een hogere energie rekening, voeding en kinderopvang. Na het kopen van de eerste basisbehoeften voor de baby, proberen ouders de kosten te verminderen. Dit kan door wasbare luiers te overwegen in plaats van wegwerpluiers. Of wissel daarin af.

Hulp voor ouders

Naast dat je zelf kunt kijken waarin je kunt besparen is er ook veel hulp voor ouders. Voor alleenstaande ouders zijn er sites zoals deze van Duo. Ook is er veel hulp voor ouders die moeilijker rondkomen met kinderen. Bijvoorbeeld Stichting Babyspullen. Een winterjas, voorleesboekje of een verjaardagscadeautje. Allemaal dingen die jij je kind graag wilt geven. Maar niet alle ouders lukt dit. Of het nou iets groots of kleins is. Samen voor alle kinderen helpt jou graag. Daarnaast zijn er veel regelingen zoals kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Met deze handige app vraag je stap voor stap kinderopvangtoeslag aan. Wil je weten op welke toegemoetkomingen je recht hebt? Deze handige tool helpt je op weg. Ook zijn er handige apps die je helpen bij het aanvragen (of wijzigen) van je kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld deze die je helpt bij het aanvragen of deze waar je je gegevens kan wijzigen. Zoals veranderingen in het aantal uur of je inkomen. 

Luisterend oor, advies of hulp?

Van geldzorgen kun je stress krijgen. Soms is het moeilijk om dit te bespreken. Veel ouders piekeren, kunnen niet slapen, hebben soms een gevoel van schaamte en voelen zich eenzaam. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Er is meer hulp dan je denkt. 

Wil je weten waar je in jouw woonplaats gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies of hulp? De contactpersonen van LOES in elke gemeente helpen je graag op weg.

 

Verder lezen?

Blog: Dat is schrikken: het prijskaartje van een maxicosi
Blog: Rondkomen met een groot gezin 

Terug naar boven