Een kind krijgen is een grote verandering in je leven. Ook voor je geldzaken. Het begint al bij de (kraam)zorg. Wat vergoedt jouw ziektekostenverzekering? Dat staat in de voorwaarden van je zorgverzekering.
Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook je kind. Dit is gratis tot je kind achttien jaar is. Je moet je baby binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de zorgverzekering. Dat mag bij die van jezelf of bij die van je partner. Heb je je baby te laat aangemeld? Dan moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen. De gemeenten in Twente hebben een collectieve zorgverzekering afgesloten bij Menzis voor mensen met een lager inkomen of een uitkering.
Wanneer je kinderen krijgt, kiezen sommige ouders ervoor om minder te gaan werken. Dan heb je minder inkomen. En met een baby heb je juist meer uitgaven. Al voordat je kindje geboren is. Bijvoorbeeld voor de spullen die je nodigt hebt. Zoals slaapspullen.
Als je kindje is geboren, zijn er weer andere kosten. Denk aan luiers, een hogere energie rekening, voeding en kinderopvang. Na het kopen van de eerste basisbehoeften voor de baby, proberen ouders de kosten te verminderen. Dit kan door wasbare luiers te overwegen in plaats van wegwerpluiers. Of wissel daarin af.
Naast dat je zelf kunt kijken waarin je kunt besparen is er ook veel hulp voor ouders. Voor alleenstaande ouders zijn er sites zoals deze van Duo. Ook is er veel hulp voor ouders die moeilijker rondkomen met kinderen. Bijvoorbeeld Stichting Babyspullen. Een winterjas, voorleesboekje of een verjaardagscadeautje. Allemaal dingen die jij je kind graag wilt geven. Maar niet alle ouders lukt dit. Of het nou iets groots of kleins is. Samen voor alle kinderen helpt jou graag. Daarnaast zijn er veel regelingen zoals kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Met deze handige app vraag je stap voor stap kinderopvangtoeslag aan. Wil je weten op welke toegemoetkomingen je recht hebt? Deze handige tool helpt je op weg. Ook zijn er handige apps die je helpen bij het aanvragen (of wijzigen) van je kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld deze die je helpt bij het aanvragen of deze waar je je gegevens kan wijzigen. Zoals veranderingen in het aantal uur of je inkomen.
Van geldzorgen kun je stress krijgen. Soms is het moeilijk om dit te bespreken. Veel ouders piekeren, kunnen niet slapen, hebben soms een gevoel van schaamte en voelen zich eenzaam. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Er is meer hulp dan je denkt.
Wil je weten waar je in jouw woonplaats gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies of hulp? De contactpersonen van LOES in elke gemeente helpen je graag op weg.
Blog: Dat is schrikken: het prijskaartje van een maxicosi
Blog: Rondkomen met een groot gezin
Wil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 16 decemberOuders..
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item