Veilig op zoek naar je Pokémon

 Pokémon GO is in één klap razend populair bij kinderen. Het is een ‘augmented reality’ spel: via je telefoon zie je virtuele wezentjes in je eigen omgeving. Je speelt het via je smartphone op straat. Het doel is dat jij als trainer de kleine wezentjes vangt. Ze zitten in het park, in een vijver, midden op straat of in een gebouw. Het fijne aan het spel is dat het buiten gespeeld wordt en dat je in beweging blijft. Je speelt het bovendien samen met anderen en door het spel ontstaan ook nieuwe vriendschappen. Tijdens het spel gebruik je een landkaart om de Pokémon te vinden. Dat helpt bij de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht.

Installeer het spel op je eigen telefoon en speel het zelf. Zo kun je je kind makkelijker tips geven om het veilig te spelen. Loes heeft alvast een paar tips op een rij gezet:

7 Tips voor de veiligheid van Pokémon trainers:

Tip 1

Pokémon Go is voor jong en oud, dus maak er een gezellig uitstapje van. Ga samen naar het park of naar het bos en probeer er zoveel mogelijk te vangen. Sommige Pokémon vind je alleen in het donker dus die vang je ook liever samen! Pokémon zitten vaak – net als teken - in het hoge gras. Bescherm je kind daarom tegen teken en zorg voor beschermende kleding. Controleer ook achteraf of je kind teken heeft.

Tip 2

Het zoeken naar Poké Balls en andere Pokémon kan ook zonder steeds op je beeldscherm te kijken. Krijg je een trilling van je telefoon dat er een figuurtje in de buurt is? Zorg dan eerst dat je veilig staat en daarna pas op je beeldscherm.

Tip 3

Ben je op de fiets of je skateboard? Zet dan je toestel uit of zet het geluid en de trilfunctie uit. Dan ben je veilig bezig in het verkeer. Trek je kind een veiligheidshesje aan zodat het goed zichtbaar is op straat.

Tip 4

De Pokémon verstoppen zich ook op een verboden of afgesloten terrein. Spreek duidelijk af waar je kind wel en niet mag komen.

Tip 5

Je speelt het spel niet alleen, maar ook tegen elkaar en in groepjes. Dat maakt het extra spannend. Zeg tegen je kind dat het belangrijk is om ook in het heetst van de strijd een veilige route te kiezen. Wijs ze bijvoorbeeld op die te drukke straat. Of op die dikke boom die plotseling in de weg kan staan.

Tip 6

Pokémon Go blijkt behoorlijk verslavend. Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe lang je kind mag spelen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind vóór het spelen eerst zijn huiswerk maakt. Leg uit dat andere bezigheden als slapen, huiswerk maken, muziek maken en sporten ook belangrijk zijn. Bovendien leren kinderen daardoor dat er beperkingen zijn aan het gamen. Houd je aan de gemaakte afspraken en vertel wat je doet als je kind deze afspraken niet nakomt.

Tip 7

Is het een mooie zomerdag? Laat je kind een pet dragen, water meenemen en zich insmeren met zonnebrandcrème. Voor je het weet lopen ze al een paar uur achter Pichu en zijn vriendjes aan!

 

(1333 3975 beoordelingen)

Terug naar boven