Hoe kan je kinderen veilig vervoeren in de auto?

Je kinderen op een veilige manier meenemen in de auto is belangrijk. De kans op een dodelijk verkeersongeval bij kinderen is namelijk groter bij verkeerd of geen gebruik van autostoeltjes. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 35 kinderen onder de 14 jaar na een verkeersongeval. Daarnaast belanden er 685 kinderen in het ziekenhuis na een verkeersongeval.

Goedgekeurde autostoeltjes

Volgens de wet moet elk kind tot een lengte van 1,35 meter in een goed gekeurde autostoel zitten. Er zijn twee soorten goedgekeurde autostoeltjes. Een autostoeltje passend bij het gewicht van je kind 9 ECE/R44 label. Deze label is oranje van kleur. En een stoeltje passend bij de lengte en leeftijd van je kind, namelijk met een i-Size label.

Deze i-Size stoeltjes maken het mogelijk om kinderen minimaal tot 15 maanden achterwaarts te kunnen vervoeren. Dat is het meest veilig. Deze stoeltjes bieden nog meer bescherming bij frontale- en zijwaartse botsingen.

Waar kun je als ouder op letten?

Tip 1: Achteruit vervoeren

Koop altijd een stoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoeltjes zijn onder te verdelen in een baby- en kinderautostoel en een zittingverhoger. Vanaf september 2013 mag men alleen nog stoeltjes verkopen volgens de ECE 44/04. Een stoeltje met ECE 44/03 kun je wel blijven gebruiken. Kies een stoeltje waarin je kind zo lang mogelijk achteruit kunt vervoeren. Belangrijk is ook dat het stoeltje in je auto past.

Tip 2: Autostoel op achterbank

Stoeltjes altijd goed bevestigen en gebruiksaanwijzing goed doorlezen. Zet de autostoel bij voorkeur op de achterbank. Zet je het autostoeltje op de achterbank? Zet dan altijd de airbag uit als je je kind achterwaarts vervoert.

Tip 3: Frontale airbag uitzetten

Een babyautostoel is van 0 maand t/m 18 maand of t/m 13 kg. Het is niet erg als de beentjes over de rand steken. De baby is pas te groot voor een babyautostoel, wanneer de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uitkomt. Of wanneer je kindje meer dan 13 kilo weegt. Let op: een frontale airbag moet je uitzetten wanneer een autostoeltje tegen de rijrichting in staat.

Tip 4: Hoofd niet boven de rand

Een kinderautostoel is tot 4 jaar of tot 18 kg. Een peuter is pas te groot voor een kinderautostoel wanneer het hoofd boven de rand uitsteekt. Of dat je kindje meer dan 18 kilo weegt.

Tip 5: Zittingverhoger gebruiken

Gebruik een zittingverhoger met of zonder rugleuning is tot 1,35 meter. De gordel moet over de schouder en niet over de nek. De heupgordel moet over de heupen en niet over de buik. Een zittingverhoger met rugleuning is veiliger, want deze biedt ook bescherming bij een zijwaartse aanrijding.

Tip 6: Gebruik van de gordel

Een autogordel gebruik je alleen als je kind groter is dan 1,35 meter, meestal vanaf 8-9 jaar. Het diagonale deel van de gordel nooit achter de rug langs laten lopen.

Tip 7: Autostoeltje is autostoeltje

Een autostoeltje is geen bedje of speelplaats, je mag je kind hierin alleen vervoeren.

Tip 8: Gordel aantrekken

Altijd de gordel waarmee het stoeltje vastzit goed aantrekken.

Tip 9: Niet op schoot vervoeren

Vervoer je kindje nooit op schoot. Je kunt je kindje onmogelijk vasthouden bij en botsing!

Tip 10: Nooit alleen in de auto

Laat je baby nooit alleen in de auto. Zeker niet wanneer je auto in de zon staat. Kinderen raken snel overhit.

Meer tips over veiligheid

- Gedrag kinderen in de auto
- Veiligheid in het huis
- Veiligheid om het huis
- Veilig laten slapen

(7443 22067 beoordelingen)
Terug naar boven