Veel ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van hun kind. Want er gebeurt veel op dit gebied met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Bij het ene kind verloopt de seksuele ontwikkeling zonder zorgen en heel geleidelijk, bij het andere kind gaat het met horten en stoten. Dat kan je als ouder onzeker of ongerust maken.
Dit artikel is een hulpmiddel om veranderingen te herkennen en om er adequaat op in te kunnen spelen. Het is geen vast gegeven, omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.
Kinderen krijgen in deze periode steeds meer contact met grotere groepen mensen dan voorheen. Bijvoorbeeld als ze naar school gaan. In deze fase leren kinderen steeds beter hoe ze zich ‘zouden moeten’ gedragen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat ze hun blote lijf niet maar zo in het openbaar kunnen betasten of kunnen laten zien. Het verkennen van het eigen lichaam en dat van anderen wordt meer ingekleed in spel: kinderen gaan ‘vadertje en moedertje’ of ‘doktertje’ spelen. Vaak in het geheim, omdat ze leren dat bloot zijn in het openbaar niet mag.
Kinderen zijn op deze leeftijd erg geïnteresseerd in de voortplanting. Ze stellen eindeloos vragen, onder andere ‘waar kinderen vandaan komen’. Hoe ze ‘in’ en weer ‘uit de buik’ komen. Een kind in deze leeftijd weet wat een jongen of een meisje is. Tegelijkertijd krijgt het duidelijke ideeën over ‘wat een jongen doet’ en ‘wat een meisje doet’. Vriendschappen met andere kinderen worden belangrijk. Vaak nog jongens en meisjes door elkaar, soms al met alleen maar andere jongens of meisjes.
Kinderen van deze leeftijd koppelen vriendschap of iemand lief vinden vaak aan ‘verliefdheid’. Zo zeggen ze vaak dat ze verliefd zijn op hun moeder, juffrouw of konijn. Het heeft meestal niets te maken met gevoelens van seksualiteit en verlangen. Het is hun manier om te zeggen dat ze iemand lief vinden.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemthemabijeenkomst Je kindje en slapen: Iedere ouder heeft er wel eens mee te maken: slapeloze nachten! Hoe kun je je kindje lekker laten slapen? Kun je een slaapritme creëren? En hoeveel slaap heeft je kindje nodig?
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar...
Bekijk agenda item