Waar moet je rekening mee houden bij de schoolkeuze voor een hoogbegaafd kind?

Als je een hoogbegaafd kind hebt is het belangrijk om te weten of een school aandacht heeft voor het creëren van een goede plek voor getalenteerde leerlingen; een plek waar je kind zich kan ontwikkelen en waar hij/zij zich prettig voelt. Zorgt de school bijvoorbeeld voor aangepaste programma’s en/of is er een plusklas zodat je kind zijn/haar peers (ontwikkelingsgelijken) kan ontmoeten.

Tip 1

Vraag voordat je je kind aanmeldt een gesprek aan met de directeur of intern begeleider. Informeer naar de ervaringen bij andere ouders en vraag of het mogelijk is of je een ochtend kunt meedraaien in een klas.

Tip 2

Heel belangrijk is om helder te hebben welke verwachtingen je kind van school heeft. Veel hoogbegaafde kinderen die naar de basisschool gaan, denken bijvoorbeeld dat ze onmiddellijk leren lezen en rekenen. Het moet voor je kind duidelijk zijn dat hij/zij soms eerst heel veel andere dingen leert dan dat hij/zij verwacht. Belangrijk is dat je kind concrete voorbeelden krijgt. Je kunt samen met je kind een gesprek aanvragen bij de leerkracht. Belangrijk is dat de leerkracht je kind serieus neemt en het doel van de taken uitlegt. Hoogbegaafde kinderen zijn gemotiveerder wanneer voor hen het doel van een taak duidelijk is. Ze nemen niet alles zomaar aan.

Lees ook:

Wat is hoogbegaafdheid?

Wil jij je kind laten testen op hoogbegaafdheid?

Presteert jouw hoogbegaafde kind onder zijn/haar niveau op school?

Zoekwoorden: hoogbegaafd, hoogbegaafdheid

(2760 8031 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven