Vraagt jouw kleuter steeds aandacht terwijl je aan de telefoon bent?

Jonge kinderen hebben veel tijd en aandacht nodig. Maar er zijn ook momenten dat het even niet uitkomt. Wat doe je bijvoorbeeld als je even rustig met iemand wilt bellen of praten zonder steeds onderbroken te worden?

De meeste kleuters kunnen leren zichzelf gedurende 20 à 30 minuten bezig te houden. Maar verwacht in het begin nog niet te veel van ze. Vooral bij jonge kinderen is het normaal dat ze gesprekken van hun ouders onderbreken. Ze willen bijvoorbeeld iets vertellen wat voor hen belangrijk is. Ze hebben even hulp nodig of hebben moeite om de aandacht van hun vader of moeder met anderen te delen.

Tip 1

Probeer telefoongesprekken in het bijzijn van jonge kinderen kort te houden (minder dan 15 minuten) of plan ze op momenten dat je kind slaapt.

Tip 2

Door vooraf een duidelijke regel te stellen, kun je een kind leren om je niet te storen als je aan de telefoon bent. Bijvoorbeeld: rustig spelen met je speelgoed tot mama of papa klaar is met het telefoongesprek.

Tip 3

Wanneer je kind blijft storen tijdens het gesprek is het handig om de situatie te oefenen:

  • Bel kort met een bekend persoon (2 à 3 minuten).
  • Als het kind blijft spelen, prijs je hem of haar. “Robin, ik ben blij dat je rustig bent blijven spelen terwijl ik aan de telefoon was.”
  • Wanneer je kind de regel niet opvolgt, zeg dan duidelijk wat hij niet mag doen (onderbreken) en wat hij daarvoor in de plaats moet doen (rustig spelen). Je kunt het rustig spelen stimuleren door van tevoren een beloning af te spreken. Bijvoorbeeld samen een boekje lezen als het is gelukt.
  • Maak duidelijk wat de gevolgen zijn als je kind niet luistert en pas deze ook consequent toe.
  • Blijf je kind prijzen als hij telefoongesprekken niet onderbreekt.

Tip 4

Wanneer je kind de gesprekken blijft onderbreken, kan het handig zijn om een speciaal stukje speelgoed alleen voor die gelegenheid in de buurt van de telefoon te leggen. Dit geef je zodra je kind om aandacht vraagt.
 

(2911 8457 beoordelingen)
Terug naar boven