Vind je het lastig om 's ochtends op tijd de deur uit te gaan?

In veel gezinnen is het op doordeweekse dagen 's ochtends 'ochtendspitsuur': opstaan, wassen, aankleden, eten en op tijd de deur uit. Terwijl iedereen juist dán moet meewerken, zijn er kinderen die treuzelen, alles langzaamaan doen, vergeetachtig zijn of veel aandacht vragen. Vooral na een vakantie kan het weer even wennen zijn om in het ritme te komen.

Tip 1: Eigen organisatie

Begin met de organisatie van de dingen die je zelf moet doen. Sta op tijd op en zorg dat je eerder klaar bent dan je kind(eren). Om haasten te voorkomen is het handig om de avond tevoren alvast dingen klaar te leggen, zoals kleren en schoolspullen. De tijd die je zo bespaart, kun je gebruiken om in een goede sfeer je kind(eren) op weg te helpen. Werk aan een routine.

Tip 2: Hulp van kinderen

Betrek je kind(eren) bij de organisatie. Leer je kind(eren) ‘te organiseren’. Kinderen die zichzelf al kunnen aankleden, hebben niet alleen de kans deze vaardigheid te oefenen, maar kunnen je ook een handje helpen door bijvoorbeeld alvast een boterham te smeren.

Tip 3: Spel tegen de klok

‛Versla de klok’. Voor kinderen die extra stimulans nodig hebben om te leren op tijd klaar te zijn, kun je het spel ‘versla de klok’ gebruiken. Met de kookwekker in de hand moedig je je kind aan om voor het alarm afgaat, dus binnen een bepaalde tijd, klaar te zijn met een activiteit (bijvoorbeeld aankleden).

Bij ‛versla de klok’ gelden een aantal ‘spelregels’:

  • Vertel je kind precies welke taken er gedaan moeten worden
  • Neem voldoende tijd, jaag je kind niet op
  • Geef je instructies niet meer dan twee keer

Als je kind wint, verdient hij/zij een beloning, bijvoorbeeld in het weekend iets langer op mogen blijven. Het kind mag kiezen welke groente te willen eten of iets lekkers te drinken voor bij de lunch. Vaak duurt het even voordat je kind de klok verslaat. Bouw de beloningen langzaam af als het goed gaat. Bijvoorbeeld door pas na twee keer winnen iets lekkers bij de lunch te geven enzovoort. Prijs je kind altijd voor zijn/haar pogingen om sneller klaar te zijn voor school!

Meer opvoedtips

- Positief opvoeden, top 10 tips
- Kind met tegenzin naar school? 
- Bereid je kind voor op school

(2658 7901 beoordelingen)
Terug naar boven