Veilig op zoek naar je Pokémon

Pokémon Go is in één klap razend populair bij jongeren. Het is een ‘augmented reality’ spel: via je telefoon zie je virtuele wezentjes in je eigen omgeving. Je speelt het via je smartphone op straat. Het doel is dat jij als trainer de kleine wezentjes vangt. Ze zitten in het park, in een vijver, midden op straat of in een gebouw.

Het fijne aan het spel is dat het buiten gespeeld wordt en dat je in beweging blijft. Je speelt het bovendien samen met anderen en door het spel ontstaan ook nieuwe vriendschappen.

Tips omgang Pokémon Go

Als je met het spel bezig bent is het ook belangrijk om op je veiligheid te letten. Loes geeft 6 tips voor de veiligheid van Pokémon-trainers:

Tip 1: Pokémon zonder beeldscherm

Het zoeken naar Poké Balls en andere Pokémons kan ook zonder steeds op je beeldscherm te kijken. Krijg je een trilling van je telefoon dat er een figuurtje in de buurt is? Zorg dan eerst dat je veilig staat en daarna pas op je beeldscherm.

Tip 2: Gebruik trilfunctie

Ben je op de fiets, je skateboard of de scooter? Zet dan je toestel uit of zet het geluid en de trilfunctie uit. Dan ben je veilig bezig in het verkeer.

Tip 3: Onveilige terreinen

De Pokémons verstoppen zich ook op een verboden of afgesloten terrein. Vertel je kind dat zo’n terrein onveilig kan zijn en dat hij daar ook niet mag komen als er een figuurtje zit. Ook de tuin van de buren met 'die hele belangrijke' is verboden terrein, tenzij je natuurlijk  toestemming hebt van de buren.

Tip 4: Veilige route

Je speelt het spel niet alleen, maar ook tegen elkaar en in groepjes. Dat maakt het extra spannend. Zeg tegen je kind dat het belangrijk is om ook in het heetst van de strijd een veilige route te kiezen. Wijs ze bijvoorbeeld op die te drukke straat. Of op die dikke boom die plotseling in de weg kan staan.

Tip 5: Pokémon is verslavend

Pokémon Go blijkt behoorlijk verslavend. Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe lang je kind mag spelen. Leg uit dat andere bezigheden als slapen, huiswerk maken, muziek maken en sporten ook belangrijk zijn. Bovendien leren kinderen daardoor dat er beperkingen zijn aan het gamen. Houd je aan de gemaakte afspraken en vertel wat je doet als je kind deze afspraken niet nakomt. Spreek af dat je kind vóór het spelen eerst zijn huiswerk maakt.

Tip 6: Warm weer

Laat je kind bij warm weer een pet dragen, water meenemen en zich insmeren met zonnebrandcrème. Voor je het weet lopen ze al een paar uur achter Pichu en zijn vriendjes aan!

Meer informatie

Loes geeft meer informatie over kinderen en hun online gedrag:

- Omgang met smartphone
- Online pesten
- Wat is grooming?
- Wat is sexting?

(971 2796 beoordelingen)
Terug naar boven