Het is goed om je kleuter te leren zelf zijn/haar speelgoed op te ruimen. Tot de basisschoolleeftijd heeft je kind hulp nodig bij het opruimen. Vanaf een jaar of 3 kunnen de meeste kinderen het zelf al een beetje. Loes geeft 7 concrete tips:
Geef het goede voorbeeld. Laat je kind kijken terwijl jij opruimt en leg uit wat je doet. Begin met leren opruimen in de woonkamer en niet op de slaapkamer van je kind. Rommel in de gezamenlijke leefruimten is voor iedereen vervelend.
Bewaar speelgoed op lage, open planken waar je kind makkelijk bij kan. In een krat is het moeilijk om speelgoed te vinden, met als gevolg dat je kind de hele krat leeg gooit en later nog meer moet opruimen.
Probeer te wachten op een pauze (bijvoorbeeld om iets te eten of wanneer je kind van binnen naar buiten gaat) in het spel van je kind voordat je vraagt om op te ruimen. Als je het spel plotseling onderbreekt kan het zijn dat je kind protesteert. Geef vijf minuten van tevoren een seintje. Als het tijd is om op te ruimen, vertel dan rustig dat je kind moet stoppen met spelen om op te ruimen. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: ‘Anouk, leg je potloden in de doos’ en niet ‘Ruim deze troep op’.
Wacht even om te zien of je kind gaat opruimen. Als dit niet het geval is, ga dan naar je kind toe en zeg hoe hij/zij moet beginnen. Bijvoorbeeld: ‘Doe eerst de doppen op de stiften’. Help je kind door de taak in wat kleinere stukjes te verdelen.
Twee of drie kleine momenten om op te ruimen zijn beter dan een groot opruimmoment aan het eind van de dag. Er is meer kans dat je kleuter opruimt als de taak niet te groot en niet te moeilijk is.
Maak zo mogelijk een spelletje van het opruimen. Stel een wekker in en kijk of je kind kan opruimen voordat het alarm gaat of zing samen liedjes onder het opruimen. Prijs je kind als hij/zij goed heeft opgeruimd.
Als je kind zeurt of klaagt, zeg dan meteen dat hij/zij er mee moet ophouden en wat hij/zij wel moet doen. Blijf kalm als je kind niet doet wat je vraagt. Help je kind en negeer protest. Pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast en pak samen het speelgoed op. Wil je kind dit niet geef dan een time out. Laat hem/haar twee minuten stil op een stoel zitten en geef hem/haar daarna nogmaals de kans om op te ruimen. Weigert hij/zij mee te werken, neem dan het speelgoed (voor langere tijd) weg.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 6-12..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze cursus is volgeboekt, er is een extra cursus gepland die op dinsdagmorgen..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemTactus biedt deze cursus aan en is voor ouders met kinderen/jongeren tussen..
Bekijk agenda item