Ruimt jouw kleuter zelf zijn/haar speelgoed op?

Het is goed om je kleuter te leren zelf zijn/haar speelgoed op te ruimen. Vanaf een jaar of 3 kunnen de meeste kinderen het zelf al een beetje. Tot de basisschoolleeftijd heeft je kind hulp nodig bij het opruimen. LOES geeft 7 concrete tips:

Tip 1: Goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld. Laat je kind kijken terwijl jij opruimt en leg uit wat je doet. Begin met leren opruimen in de woonkamer en niet op de slaapkamer van je kind. Rommel in de gezamenlijke leefruimten is voor iedereen vervelend.

Tip 2: Makkelijke opbergplek

Bewaar speelgoed op lage, open planken waar je kind makkelijk bij kan. In een krat is het moeilijk om speelgoed te vinden, met als gevolg dat je kind de hele krat leeg gooit en later nog meer moet opruimen.

Tip 3: Seintje van tevoren

Probeer te wachten op een pauze (bijvoorbeeld om iets te eten of wanneer je kind van binnen naar buiten gaat) in het spel van je kind voordat je vraagt om op te ruimen. Als je het spel plotseling onderbreekt kan het zijn dat je kind protesteert. Geef vijf minuten van tevoren een seintje. Als het tijd is om op te ruimen, vertel dan rustig dat je kind moet stoppen met spelen om op te ruimen. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: ‘Leg je potloden in de doos’ en niet ‘Ruim deze troep op’.

Tip 4: Wacht op opruimen

Wacht even om te zien of je kind gaat opruimen. Als dit niet het geval is, ga dan naar je kind toe en zeg hoe hij/zij moet beginnen. Bijvoorbeeld: ‘Doe eerst de doppen op de stiften’. Help je kind door de taak in wat kleinere stukjes te verdelen.

Tip 5: Meerdere momenten

Twee of drie kleine momenten om op te ruimen zijn beter dan een groot opruimmoment aan het eind van de dag. Er is meer kans dat je kleuter opruimt als de taak niet te groot en niet te moeilijk is.

Tip 6: Spelletje

Maak zo mogelijk een spelletje van het opruimen. Stel een wekker in en kijk of je kind kan opruimen voordat het alarm gaat of zing samen liedjes onder het opruimen. Prijs je kind als hij/zij goed heeft opgeruimd.

Tip 7: Zeuren bij opruimen?

Als je kind zeurt of klaagt, zeg dan meteen dat hij/zij er mee moet ophouden en wat hij/zij wel moet doen. Blijf kalm als je kind niet doet wat je vraagt. Help je kind en negeer protest. Pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast en pak samen het speelgoed op. Wil je kind dit niet geef dan een time out. Laat hem/haar twee minuten stil op een stoel zitten en geef hem/haar daarna nogmaals de kans om op te ruimen. Weigert hij/zij mee te werken, neem dan het speelgoed (voor langere tijd) weg.

Meer LOES-tips

(2565 7452 beoordelingen)
Terug naar boven