Praat jij met je kind over geld?

Je wilt graag dat je kind goed omgaat met geld. Dat gaat niet vanzelf. Kinderen moeten leren hoe ze geld kunnen verdienen en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Als ouder kun je je kind hierin begeleiden. Maar hoe dat je dat? En hoe praat je met je kind over omgaan met geld? 

Loes geeft tips.

Spelenderwijs over geld praten

Al voor de kleuterleeftijd kan je spelenderwijs over geld praten. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind winkeltje spelen. Tijdens het spel kan je vragen hoeveel iets kost. Je zult merken dat je kind allerlei getallen zal roepen. Dit is het begin dat je kind leert dat spulletjes een waarde hebben. En dat je (nep)geld nodig hebt om dit te kopen.

Vertel je kinderen dat je geld verdient

Als je kind op de basisschool zit, heeft hij of zij geleerd wat geld is en dat je hiermee spulletjes kan kopen. Wanneer je je kind meeneemt naar de winkel, ziet je kind ook dat je betaalt met geld of met je pinpas. Het lijkt voor je kind dat dit altijd kan. Als ouder kan je in een kort gesprekje aan je kind vertellen hoe jij jouw geld verdient. Dat jouw baas jou betaalt en dit geld stort op jouw rekening. Met een pinpas kan jij dit geld weer opnemen, net zo lang dat er geld op jouw rekening staat.

Praat over zakgeld

Vanaf dat je kind ongeveer zes jaar is kan je hem of haar zakgeld geven. In een gesprekje kan je je kind vertellen wat hij of zij hiermee kan doen. Vertel je kind dat je het gelijk mag uitgeven, maar dat je ook kan sparen. Leg uit dat door geld te sparen hij of zij ook duurdere dingen kan kopen. Je kind krijgt hierdoor meer begrip voor de waarde van geld.

Zie ook de Loes tip:
Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Eigen bankrekening voor je kind

Wanneer je kind wat ouder wordt kun je eerst samen een eigen bankrekening beheren. Je kunt hiermee beginnen in de basisschoolleeftijd , afhankelijk van of je kind dit aan kan.

Houd in het begin als ouder zelf deze rekening en bankpas in het beheer. Bespreek en laat je kind zien hoe het allemaal werkt. Als je merkt dat je kind er aan toe is kan je hem of haar meer zelf laten doen. Het blijft wel belangrijk om toezicht te houden, afspraken te maken en in gesprek te blijven.

Zie ook de Loes tip:
Gaat jouw puber goed om met geld?

Complimenteer als het goed gaat 

Geef je kind een compliment als het hem of haar lukt om goed met zijn of haar geld om te gaan. Je kind zal ook best wel eens een fout maken. Zeg dat dit niet erg is, maar dat hij of zij hiervan ook leert.

Praat met je kind over schulden

Praat ook eens met je kind over het krijgen van schulden. Dit kan je al doen als je kind zakgeld krijgt. Leg uit wat schulden zijn en hoe je die kan krijgen. En vertel hoe je keuzes kan maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Het Nibud geeft ook veel tips voor ouders en kinderen over het omgaan met geld. Lees meer op www.nibud.nl.


(1941 5624 beoordelingen)
Terug naar boven