Tot een jaar of 7 hoeft bedplassen geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat bedplassen vanzelf over. Sommige kinderen schamen zich voor het bedplassen, vooral als ze ervoor gestraft of ermee gepest worden. Soms willen ze daardoor niet bij vriendjes slapen of op kamp gaan.
Ongeveer 1 op de 8 kinderen die op de basisschool start, plast nog in bed. Ongeveer 5 procent van de 10-jarigen en 2 procent van de 12- tot 14-jarigen plast nog in bed. Bedplassen komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Sommige kinderen plassen iedere nacht in bed, anderen een enkele keer per jaar. En anderen blijven tussen periodes van bedplassen wel een week droog.
Kinderen plassen in bed omdat ze nog geen controle hebben over hun blaas terwijl ze slapen. Wanneer je blaas vol is, stuurt deze een seintje naar de hersenen om de spieren rond de blaas aan te spannen zodat de urine in de blaas blijft. Bij sommige kinderen komt dit seintje niet aan in de hersenen als ze slapen. Daardoor ontspannen de spieren rond de blaas zich en komt de urine naar buiten.
Soms gaan kinderen die eerst zindelijk waren ineens weer bedplassen. Dit kan een teken zijn van angst of stress. Bedplassen komt vaker voor als er sprake is van een grote veranderingen in het gezin. Bijvoorbeeld bij een scheiding, geboorte van een broertje of zusje, overlijden of ziekenhuisopname van een familielid.
Vanaf een jaar of vijf gaan kinderen het meestal vervelend vinden dat ze nog in bed plassen. Heeft je kind zorgen over het bedplassen of wil het niet logeren vanwege het bedplassen? Zoek dan hulp. Praat met je kind over het bedplassen. Vertel dat het meestal vanzelf overgaat, maar dat er ook hulp bestaat waarmee je het kan leren. Is je kind zelf gemotiveerd om iets aan het probleem te doen, dan is het makkelijker om het bedplassen aan te pakken.
Als een kind graag op kamp wil, kan medicatie een goede kortetermijnoplossing zijn. Medicatie tegen bedplassen is geen oplossing voor de lange termijn. De meeste kinderen krijgen een terugval zodra ze stoppen met de medicatie. Het onderdrukt namelijk het probleem, het verhelpt het op zich niet. Het kan wel ondersteunend werken om het kind succes te laten ervaren.
MST Enschede heeft een pedagogisch spreekuur voor kinderen die bedplasen. Info hierover is te krijgen door te bellen met de kinderafdeling: via 053-4872000. In Hengelo is er bij het ziekenhuis een speciale plaspolikliniek. Deze is bereikbaar op telefoonnummer: 088-7085315.
Heb je zorgen of vragen over het bedplassen?
Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars over zinderlijk worden. Onderstaande webinar is binnenkort:
10 sept 2024: Zindelijk worden 1-4 jaar (webinar)
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item