Plast jouw kind 's nachts in bed?

Tot een jaar of 7 hoeft bedplassen geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat bedplassen vanzelf over. Sommige kinderen schamen zich voor het bedplassen, vooral als ze ervoor gestraft of ermee gepest worden. Soms willen ze daardoor niet bij vriendjes slapen of op kamp gaan. 

Bedplassen komt veel voor

Ongeveer 1 op de 8 kinderen die op de basisschool start, plast nog in bed. Ongeveer 5 procent van de 10-jarigen en 2 procent van de 12- tot 14-jarigen plast nog in bed. Bedplassen komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Sommige kinderen plassen iedere nacht in bed, anderen een enkele keer per jaar. En anderen blijven tussen periodes van bedplassen wel een week droog.

Waarom plassen kinderen in hun bed?

Kinderen plassen in bed omdat ze nog geen controle hebben over hun blaas terwijl ze slapen. Wanneer je blaas vol is, stuurt deze een seintje naar de hersenen om de spieren rond de blaas aan te spannen zodat de urine in de blaas blijft. Bij sommige kinderen komt dit seintje niet aan in de hersenen als ze slapen. Daardoor ontspannen de spieren rond de blaas zich en komt de urine naar buiten.

Bedplassen door angst of stress

Soms gaan kinderen die eerst zindelijk waren ineens weer bedplassen. Dit kan een teken zijn van angst of stress. Bedplassen komt vaker voor als er sprake is van een grote veranderingen in het gezin. Bijvoorbeeld bij een scheiding, geboorte van een broertje of zusje, overlijden of ziekenhuisopname van een familielid.

Wanneer kun je hulp zoeken?

Vanaf een jaar of vijf gaan kinderen het meestal vervelend vinden dat ze nog in bed plassen. Heeft je kind zorgen over het bedplassen of wil het niet logeren vanwege het bedplassen? Zoek dan hulp. Praat met je kind over het bedplassen. Vertel dat het meestal vanzelf overgaat, maar dat er ook hulp bestaat waarmee je het kan leren. Is je kind zelf gemotiveerd om iets aan het probleem te doen, dan is het makkelijker om het bedplassen aan te pakken. 

Medicatie en bedplassen

Als een kind graag op kamp wil, kan medicatie een goede kortetermijnoplossing zijn. Medicatie tegen bedplassen is geen oplossing voor de lange termijn. De meeste kinderen krijgen een terugval zodra ze stoppen met de medicatie. Het onderdrukt namelijk het probleem, het verhelpt het op zich niet. Het kan wel ondersteunend werken om het kind succes te laten ervaren. 

Plaspoli en spreekuur bedplassen

MST Enschede heeft een pedagogisch spreekuur voor kinderen die bedplasen. Info hierover is te krijgen door te bellen met de kinderafdeling: via 053-4872000. In Hengelo is er bij het ziekenhuis een speciale plaspolikliniek. Deze is bereikbaar op telefoonnummer: 088-7085315.

Tips

Heb je zorgen of vragen over het bedplassen?

  • Lees ook de tip over het gebruik van een plaswekker;
  • Vraag de jeugdverpleegkundige op school om mee te denken;
  • Ga met je kind naar de huisarts om uit te sluiten dat er een medische reden is voor het probleem.

Webinar

Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars over zinderlijk worden. Onderstaande webinars zijn binnenkort:

2 juli 2024: Zindelijk worden 1-4 jaar (webinar)

10 sept 2024: Zindelijk worden 1-4 jaar (webinar)

 

(3659 10781 beoordelingen)
Terug naar boven