Plast jouw kind 's nachts in bed?

Tot een jaar of 7 hoeft bedplassen geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat bedplassen vanzelf over. Sommige kinderen schamen zich voor het bedplassen, vooral als ze er voor gestraft of er mee gepest worden. Soms willen ze niet bij vriendjes te slapen of op kamp gaan. 

Bedplassen komt veel voor

 Ongeveer 1 op de 8 kinderen die starten op de basisschool, plast nog in bed. Ongeveer 5 procent van de 10 jarigen en 2 procent van de 12 tot 14 jarigen plast nog in bed. Bedplassen komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Sommige kinderen plassen iedere nacht in bed, anderen een enkele keer per jaar. Of blijven tussen periodes van bedplassen wel een week droog.

Waarom plassen kinderen in hun bed?

Kinderen plassen in bed omdat ze nog geen controle hebben over hun blaas terwijl ze slapen. Wanneer je blaas vol is, stuurt deze een seintje naar de hersenen om de spieren rond de blaas aan te spannen zodat de urine in de blaas blijft. Bij sommige kinderen komt dit seintje niet aan in de hersenen als ze slapen. Daardoor ontspannen de spieren rond de blaas zich en komt de urine naar buiten.

Angst of stress

Soms gaan kinderen die eerst zindelijk waren ineens weer bedplassen. Dit kan een teken zijn van angst of stress. Bedplassen komt vaker voor als er sprake is van een grote veranderingen in het gezin. Bijvoorbeeld bij een scheiding, geboorte van  een broertje of zusje, overlijden of ziekenhuisopname van een familielid.

Wanneer kun je hulp zoeken?

Als je kind 5 jaar of ouder is en nog steeds minstens 2 keer per week in bed plast dan kun je professionele hulp zoeken. Je kunt ook nog even wachten. Vaak verdwijnt het probleem vanzelf met het opgroeien. Heeft je kind zorgen over het bedplassen of wil niet logeren  vanwege het bedplassen? Zoek dan hulp. Praat met je kind over het bedplassen. Is je kind zelf gemotiveerd om iets aan het probleem te doen, dan is het makkelijker om het bedplassen aan te pakken.

Tips

Heb je zorgen of vragen over het bedplassen, vraag de jeugdverpleegkundige op school om mee te denken.

  • Ga met je kind naar de huisarts om uit te sluiten dat er een medische reden is voor het probleem.

Medicatie en bedplassen

Als een kind graag op kamp wil, kan mediatie een goede korte termijn oplossing zijn. Medicatie tegen bedplassen is, op zichzelf staand, geen oplossing voor de lange termijn. De meeste kinderen krijgen een terugval zodra ze stoppen met de medicatie.Het onderdrukt het probleem, het verhelpt het op zich niet. Het kan wel ondersteunend werken om het kind succes te laten ervaren. 

Plaspoli en spreekuur bedplassen

MST Enschede heeft een pedagogisch spreekuur voor kinderen die bedplasen. Info hierover te krijgen door te bellen met de kinderafdeling: 053-4872310. In Hengelo is er bij het ziekenhuis een speciale plaspolikliniek. Deze is bereikbaar op telefoonnummer: 074-2905875.

Lees hier meer over de plaswekker

(1960 5726 beoordelingen)

Terug naar boven