Pakt jouw kind wel eens iets weg zonder te vragen?

Jonge kinderen weten nog niet goed wat stelen is. Oudere kinderen die iets weg pakken zonder te vragen, doen dat vaak om indruk te maken op hun vrienden of uit nieuwsgierigheid. Dit ‘experimenteren’ duurt meestal niet lang, zeker niet wanneer ze worden betrapt en een passende straf krijgen.
 
Maar wanneer moet je je als ouder zorgen maken? Wanneer je kind regelmatig iets weg pakt zonder het te vragen is er sprake van een serieus probleem. Onderneem actie om het stelen te voorkomen en probeer te achterhalen waarom je kind dit doet.

Tip 1

Wanneer je merkt dat er geld of spullen weg zijn of als je kind iets heeft wat hij niet kan betalen, reageer dan meteen. Vertel het kind de feiten, bijvoorbeeld: “Ik had € 10,- in mijn portemonnee en nu is het weg. Wij zijn de enigen in huis.” Vraag niet om een bekentenis aangezien een kind de waarheid kan verdraaien. Negeer protesten en zorg voor een passende sanctie, zoals tijdelijk niet mogen gamen of televisiekijken. Regel terugbetaling van het gestolen geld door het inhouden van zakgeld.

Tip 2

Verhoog je toezicht gedurende een bepaalde periode en beperk de gelegenheid om te stelen. Zorg ervoor dat er in huis geen geld rondslingert. Laat je kind zo weinig mogelijk alleen thuis. Let erop dat je weet waar je kind is en met wie. Probeer de tijd dat je kind zonder toezicht buiten of binnen doorbrengt zo veel mogelijk te beperken.

Tip 3

Als je kind omgaat met kinderen die een slechte invloed hebben en je het moeilijk vindt om je kind hiervan te weerhouden, kan het helpen als je kind een sport of activiteit gaat beoefenen waar deze kinderen niet bij zijn. Zo doet hij of zij andere contacten op.

Tip 4

Wanneer je kind voortdurend dingen weg pakt zonder te vragen dan kan dat duiden op andere problemen zoals weinig zelfvertrouwen, innerlijke woede of eenzaamheid. Het is dan belangrijk om professionele hulp te zoeken.

 

(2604 7576 beoordelingen)
Terug naar boven