Naar school maar nog niet zindelijk?

Volgens de onderwijsraad mogen basisscholen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn. Het verschonen van kinderen zit niet in het takenpakket van leerkrachten. Omdat in Nederland kinderen pas leerplichtig zijn met 5 jaar, verzoeken veel scholen ouders hun kind eerst zindelijk te krijgen, voordat het naar school gaat.

Poept jouw kind alleen in een luier?

Veel kinderen vinden het eng om op de pot of de wc te poepen. Vaak plassen ze wel op de wc, maar willen liever in hun luier poepen. Hoe neem je die angst weg? Misschien moet je kind even wennen aan een andere houding, want in zijn luier kan hij ook staand of liggend poepen. Het kan ook zijn dat je kind er nog niet aan toe is om zindelijk te worden. 

Durft jouw kind alleen thuis naar de wc? 

De wc- fobie is erg lastig. Wat je ook wilt doen na school of visite, elke route leidt eerst langs huis. Dat is immers de enige plek waar je zoon of dochter naar de wc wil. Voor je zoon of dochter zelf is deze plasangst natuurlijk ook erg rot. Het komt zelfs voor dat hij of zij daarom drinken vermijdt en dat is niet goed.

Deze lastige problemen bij het zindelijk worden komen heel vaak voor, vooral bij jongere kinderen. Vrijwel altijd speelt angst een rol. Probeer samen met je kind na te gaan waar hij of zij bang voor is. Vaak helpt het als je je kind vraagt dingen te bedenken die hem of haar kunnen helpen. Voorkom dat je in een machtsstrijd komt en wacht niet te lang met advies vragen. Er kan een lichamelijke oorzaak zijn waardoor je kind nog niet helemaal zindelijk is.

Het kan ook zijn dat je als ouder laat begint met zindelijkheidstraining. En dat de training gewoon nog niet klaar is op het moment dat je kind naar de bassischool gaat. Probeer de training af te maken zonder al te veel druk of frustraties.

Tips:

  • Zorg voor kleding die je kind zelf makkelijk aan en uit kan trekken, dan gaat het niet mis vanwege die lastige rits of knoop.
  • Beloon ieder succes. Bijvoorbeeld een sticker, een high five, positieve woorden enz.
  • Negeer als het weer mis gaat en accepteer het dat er soms een terugval is.

Advies bij zindelijkheidsproblemen is maatwerk. Voor kinderen tot 18 jaar kun je gratis een afspraak maken bij de jeugdarts of verpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheid. Misschien ken je hen nog van het consultatiebureau of de school van je kind.

Zonodig kan de verpleegkundige ook bij je thuis komen om mee te denken.  Bel gerust naar tel: 053 4876670

(609 1745 beoordelingen)
Terug naar boven