Volgens de onderwijsraad mogen basisscholen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn. Het verschonen van kinderen zit niet in het takenpakket van leerkrachten. Omdat in Nederland kinderen pas leerplichtig zijn met 5 jaar, verzoeken veel scholen ouders hun kind eerst zindelijk te krijgen, voordat het naar school gaat.
Veel kinderen vinden het eng om op de pot of de wc te poepen. Vaak plassen ze wel op de wc, maar willen liever in hun luier poepen. Hoe neem je die angst weg? Misschien moet je kind even wennen aan een andere houding, want in zijn luier kan hij ook staand of liggend poepen. Het kan ook zijn dat je kind er nog niet aan toe is om zindelijk te worden.
De wc- fobie is erg lastig. Wat je ook wilt doen na school of visite, elke route leidt eerst langs huis. Dat is immers de enige plek waar je zoon of dochter naar de wc wil. Voor je zoon of dochter zelf is deze plasangst natuurlijk ook erg rot. Het komt zelfs voor dat hij of zij daarom drinken vermijdt en dat is niet goed.
Deze lastige problemen bij het zindelijk worden komen heel vaak voor, vooral bij jongere kinderen. Vrijwel altijd speelt angst een rol. Probeer samen met je kind na te gaan waar hij of zij bang voor is. Vaak helpt het als je je kind vraagt dingen te bedenken die hem of haar kunnen helpen. Voorkom dat je in een machtsstrijd komt en wacht niet te lang met advies vragen. Er kan een lichamelijke oorzaak zijn waardoor je kind nog niet helemaal zindelijk is.
Het kan ook zijn dat je als ouder laat begint met zindelijkheidstraining. En dat de training gewoon nog niet klaar is op het moment dat je kind naar de bassischool gaat. Probeer de training af te maken zonder al te veel druk of frustraties.
Advies bij zindelijkheidsproblemen is maatwerk. Voor kinderen tot 18 jaar kun je gratis een afspraak maken bij de jeugdarts of verpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheid. Misschien ken je hen nog van het consultatiebureau of de school van je kind.
Zonodig kan de verpleegkundige ook bij je thuis komen om mee te denken. Bel gerust naar tel: 053 4876670
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item