Alle kleuters hebben wel eens ruzie of onenigheid met elkaar. Dat is heel gewoon. Maar je kunt je kind wel leren hoe je met elkaar omgaat en hoe je zelf ruzies kunt oplossen. Grijp in als een ruzie echt uit de hand dreigt te lopen.
Benoem regels voor samenspelen. Een goede regel vertelt een kind vooral wat hij wel moet doen in plaats van wat hij niet mag doen, zoals: samen delen met andere kinderen of om de beurt gaan. Herinner je kind aan de regels die jullie hebben afgesproken voor samenspelen.
Geef een compliment als je kind goed samenspeelt. Bijvoorbeeld “Ik ben blij dat jullie zo leuk met zijn drieën spelen.” Hierdoor moedig je kinderen aan dit vaker zo te doen.
Help kinderen problemen op te lossen. Leer kinderen hoe ze problemen zelf kunnen oplossen door dat stapsgewijs te benoemen en hen erbij te betrekken: “Wat is het probleem? Wat wil jij, Rik en wat wil Anton? Hoe denken jullie dat we dit kunnen oplossen?” Je kunt kinderen die het moeilijk vinden om te zeggen wat ze willen, helpen door dit voor te doen: “Rik, zeg nu ‘Anton jij bent al een keer geweest, nu ben ik aan de beurt.” Andere kinderen hebben misschien hulp nodig bij het om de beurt gaan: “Helaas meiden, jullie kunnen niet tegelijk op de step. Wie gaat er eerst?” Op deze manier leren kinderen om problemen op te lossen voordat het uit de hand loopt.
Grijp in als de ruzie doorgaat. Als je bemiddelingspogingen niet helpen, gebruik dan een consequentie die past bij de situatie. Bijvoorbeeld: beëindig het spel of pak het bewuste speelgoed af. “Jongens, blijkbaar kunnen jullie niet samen doen met de gameboy, daarom leg ik hem nu even weg.”
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes ontmoetingsgroep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemMet een gezin verveel je je nooit! Er is altijd iets te doen en nét als..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemJe moet er niet aan denken dat je kindje iets overkomt. Zodra kinderen kunnen..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item