Is jouw kind niet eerlijk?

Liegen is het met opzet verdraaien van de waarheid. Het is gedrag waarvan politici vaak worden beschuldigd en ook de meeste volwassenen gebruiken wel eens ‘een leugentje om bestwil’. Toch willen we liever niet dat onze kinderen leugens vertellen. Waarom? Omdat liegen als het veel gebeurt het vertrouwen in elkaar ondermijnt. Opgroeiende kinderen moeten leren dat ze beter de waarheid kunnen vertellen, wat zij ook gedaan hebben.

Waarom liegt een kind?

 Kinderen kunnen liegen om verschillende redenen:

  • Uit angst voor (onevenredig zware) straf.
  • Door het voorbeeld van anderen in de naaste omgeving die het met de waarheid niet zo nauw nemen en daar goed mee wegkomen.
  • Omdat hij/zij nog niet goed onderscheid kan maken tussen fantaseren en liegen. Dit gedrag komt vooral bij jonge kinderen nog wel eens voor.
  • Om aandacht en waardering te krijgen en om indruk te maken. Bijvoorbeeld als er aan een kind te hoge eisen worden gesteld of als een kind er graag bij wil horen.

Tip 1

Leer jonge kinderen om onderscheid te maken tussen wat echt is en fantasie. “Zeg dat heb je mooi bedacht, vertel nu maar hoe het echt is gegaan.”

Tip 2

Maak bij grotere kinderen duidelijk dat liegen niet acceptabel is en leg uit waarom. Bijvoorbeeld: “Jeremy, ik voel me boos en teleurgesteld wanneer je liegt. Als je doorgaat met leugens vertellen zul je merken dat straks niemand je meer vertrouwt.”

Tip 3

Stimuleer je kind om eerlijk te zijn, bijvoorbeeld door altijd je waardering voor eerlijkheid te tonen en ook door zelf het goede voorbeeld te geven.

Tip 4

Als je kind iets opbiecht waarvan hij weet dat je het niet goedkeurt, prijs hem/haar dan wel voor zijn/haar eerlijkheid, voordat je het voorval zelf bespreekt.

(2758 8272 beoordelingen)
Terug naar boven