Is het ontbijt bij jullie een goed begin van de dag?

's Ochtends is het in veel gezinnen een drukte van belang om op tijd op school of op het werk te komen. Rustig ontbijten lukt niet altijd. Toch is het ontbijt heel belangrijk voor kinderen.

Bij het opstaan is het voor de meeste kinderen zo'n 10 tot 12 uur geleden dat ze iets gegeten hebben. Tijd voor nieuwe energie voor het lichaam en de geest!

Een ontbijt geeft je kind, tiener en jezelf een goede start van de dag. Zonder een goed ontbijt kan er na de nacht een laag bloedsuikergehalte ontstaan waardoor je kind te weinig energie kan hebben. Dit kan gevolgen hebben zoals: een slechte concentratie, duizeligheid zijn of zelfs flauwvallen.

Loes geeft tips:

Tip 1

Neem tijd voor het ontbijt. Het kan een gezellig begin van de dag zijn.  Leg de avond ervoor al de spullen voor school of het ontbijt klaar, zo heb je 's ochtends meer tijd. Zorg dat de TV, computer, tablet en smartphones nog even uit  zijn. Geef zelf het goede voorbeeld door aan tafel te gaan zitten en mee te eten.

Tip 2

Sla nooit het ontbijt over. Kinderen groeien en zijn veel in beweging. Ze hebben goede voeding nodig en kunnen het beste eten op vaste momenten, verspreid over de dag.

Tip 3

Een goed ontbijt bestaat uit brood met beleg of pap, muesli met bijvoorbeeld yoghurt of cornflakes. Daarbij drinken zoals (magere of halfvolle) melk, karnemelk of thee. Sommige kinderen eten het liefst wit brood. Probeer eens een dubbele boterham van een sneetje wit en een sneetje bruin of volkoren. Volkorenbrood heeft meer vezels. Dat is goed voor de darmen en geeft een vol gevoel.

Tip 4

Kaas en vleeswaren op brood zijn het beste voor het gebit. Maar daar zit vaak (veel) vet en zout in. Je kunt kiezen voor 20+ (smeer)kaas of mager vleesbeleg. Zoet beleg als jam of hagelslag kan ook, zolang het met mate wordt gebruikt. Lees de tips van het  voedingscentrum.  Afwisselen met beleg en brood (verschillende vormen of soorten) kan kinderen nieuwsgierig maken en verleiden om toch iets te eten. Snoeptomaatjes of komkommer kunnen een leuke en gezonde aanvulling zijn bij het ontbijt.

Tip 5

Voor kinderen die moeite hebben met ontbijten en dan weinig eten is het speelkwartier of de pauze op school, het moment om de energievoorraad aan te vullen. Brood, melk en fruit zijn gezonde meenemertjes. Lees hier meer over tussendoortjes.

Meer informatie? Bekijk onderstaande video. (Bron: Groterworden.nl)

Heb je meer vragen over ontbijten? Dan kun je contact opnemen met Loes of met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD Twente via 0900-3338889.

 

(1146 3370 beoordelingen)

Terug naar boven