's Ochtends is het in veel gezinnen een drukte van belang om op tijd op school of op het werk te komen. Rustig ontbijten lukt niet altijd. Toch is het ontbijt heel belangrijk voor kinderen.
Bij het opstaan is het voor de meeste kinderen zo'n 10 tot 12 uur geleden dat ze iets gegeten hebben. Tijd voor nieuwe energie voor het lichaam en de geest!
Een ontbijt geeft je kind, tiener en jezelf een goede start van de dag. Zonder een goed ontbijt kan er na de nacht een laag bloedsuikergehalte ontstaan waardoor je kind te weinig energie kan hebben. Dit kan gevolgen hebben zoals: een slechte concentratie, duizeligheid zijn of zelfs flauwvallen.
Neem tijd voor het ontbijt. Het kan een gezellig begin van de dag zijn. Leg de avond ervoor al de spullen voor school of het ontbijt klaar, zo heb je 's ochtends meer tijd. Zorg dat de TV, computer, tablet en smartphones nog even uit zijn. Geef zelf het goede voorbeeld door aan tafel te gaan zitten en mee te eten.
Sla nooit het ontbijt over. Kinderen groeien en zijn veel in beweging. Ze hebben goede voeding nodig en kunnen het beste eten op vaste momenten, verspreid over de dag.
Een goed ontbijt bestaat uit brood met beleg of pap, muesli met bijvoorbeeld yoghurt of cornflakes. Daarbij drinken zoals (magere of halfvolle) melk, karnemelk of thee. Sommige kinderen eten het liefst wit brood. Probeer eens een dubbele boterham van een sneetje wit en een sneetje bruin of volkoren. Volkorenbrood heeft meer vezels. Dat is goed voor de darmen en geeft een vol gevoel.
Kaas en vleeswaren op brood zijn het beste voor het gebit. Maar daar zit vaak (veel) vet en zout in. Je kunt kiezen voor 20+ (smeer)kaas of mager vleesbeleg. Zoet beleg als jam of hagelslag kan ook, zolang het met mate wordt gebruikt. Lees de tips van het voedingscentrum. Afwisselen met beleg en brood (verschillende vormen of soorten) kan kinderen nieuwsgierig maken en verleiden om toch iets te eten. Snoeptomaatjes of komkommer kunnen een leuke en gezonde aanvulling zijn bij het ontbijt.
Voor kinderen die moeite hebben met ontbijten en dan weinig eten, is het speelkwartier of de pauze op school het moment om de energievoorraad aan te vullen. Brood, melk en fruit zijn gezonde meenemertjes.
- Alles over tussendoortjes
- Genoeg en gezond eten
- Slechte eetgewoontes?
Of bekijk onderstaande video van Groterworden.nl.
Heb je meer vragen over ontbijten? Dan kun je contact opnemen met Loes of met de Jeugdgezondheid van de GGD Twente via 0900-3338889.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item