Hoe zorg je voor een goede band met je kind?

De band met ouders is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het gevoel dat je ouders van je houden, dat je belangrijk voor hen bent en dat je kunt vertrouwen op hun steun, is een basisbehoefte.  


De geboorte van je kind is misschien wel de grootste verandering in je leven. Na de geboorte ga je bouwen aan een goede band: leren inspelen op wat je kind nodig heeft aan voeding, verzorging en aandacht. Geef jezelf de tijd om ervaring op te doen, aan elkaar te wennen en jezelf aan te passen aan jullie nieuwe leven.

Veel ouders worstelen met vermoeidheid en een druk leven. Een goede band met je kind onderhoud je met kleine dingen. Dat doe je door aandacht geven, je liefde laten zien (knuffelen) en tijd met elkaar doorbrengen. Doen wat je zegt en afspraken nakomen versterkt jullie band ook. Zo help je je kind bij het krijgen van zelfvertrouwen.

Tip 1

Maak regelmatig even tijd vrij voor je kind. Al is het maar een paar minuten. Wanneer je kind naar je toekomt om iets te vertellen, te vragen of jou iets te laten zien, stop dan je bezigheden en besteed even tijd aan je kind. Je laat je kind zo zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij doet of te vertellen heeft. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

Tip 2

Korte momenten van echte aandacht, bieden je kind ook de kans om van alles te leren. Wanneer je de tijd neemt om met je kind te praten, helpt dat hem om gesprekken te leren voeren en zich in woorden uit te drukken. Je kind leert luisteren, wanneer je vertelt over wat jij hebt meegemaakt die dag.

Tip 3

Door aandacht te geven aan leuk gedrag van je kind, voorkom je dat kinderen op een vervelende manier om aandacht gaan vragen. Geef bijvoorbeeld een compliment: “Fijn dat jullie zo goed samenspelen”.

Tip 4

Natuurlijk is speelgoed geven ook leuk. Maar dit hoeft echt niet altijd een groot of duur cadeau te zijn. Aandacht krijgen of samen iets doen vinden kinderen ook mooi!

(16 46 beoordelingen)
Terug naar boven