Hoe zorg je in de zomervakantie voor afwisseling?

Veel gezinnen gaan in de zomervakantie een week of meer op vakantie. Maar niet iedereen gaat weg. Kinderen genieten van de vrijheid die de zomervakantie biedt. Maar na een tijdje kan de verveling toeslaan. Af en toe vervelen kan geen kwaad. Maar als buren, vriendjes en vriendinnetjes op vakantie zijn. En er is niemand om mee te spelen. Hoe houd je de vakantie dan leuk?

Tip 1: Uitjes in de buurt

Houd de huis-aan-huisbladen in de gaten. Daarin staan vaak tips met lokale activiteiten. Via internet kun je daarnaast talloze tips verzamelen voor uitjes en activiteiten. Kijk ook eens bij de site van de gemeente waar je woont. 

Tip 2: Thema-activiteiten

Bedenk een leuk thema, bijvoorbeeld: indianen. Ga samen naar de bibliotheek en bekijk boeken over het thema. Bedenk samen wat je nog nodig hebt om thuis een wigwam te bouwen. Bouw samen de wigwam en bedenk wat indianen eten met het avondeten.

Tip 3: Ideeën sparen

Maak een 'ik-verveel-me-pot' met daarin ideeën voor activiteiten. De ideeën kunnen bestaan uit leuke dingen en karweitjes. Laat je kind een papiertje trekken en dat gaan jullie doen.

Tip 4: Speel toerist

Doe of je een toerist bent in je eigen woonplaats. Verdiep je in de plaatselijke geschiedenis, bezoek samen met je kind een museum. 

Tip 5: Fiets en geniet

Fiets samen naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Neem een picknickmand mee voor onderweg en geniet.

Tip 6: Vakantieboek

Geef je kind een wegwerpcamera. Laat hem of haar foto's maken, die hij dan later in kan plakken in een speciaal vakantieplakboek. Bedenk samen leuke teksten voor bij de foto’s en maak er een mooie vakantieboek van.  

Tip 7: Filmmiddag of -avond

Plan een familie-filmmiddag of -avond. Kies een fim, maak zelf popcorn van gedroogde mais en speel bioscoopje. Nodig andere kinderen uit, met of zonder hun ouders. Spreek af dat op andere regendagen jouw kinderen naar de 'bioscoop' bij hun vriendjes gaan. Zo heb je zelf eventueel ook een vrije middag.  

Tip 8: Landkaart maken

Maak een (land)kaart van de buurt waarin je woont. Maak een wandeling door de wijk met een schetsboek en pen, en schets een kaart. Laat je kind dingen benoemen, zoals hoeveel huizen er in een bepaalde straat staan, zijn er bomen, hoe loopt de straat?  Thuis schets je de kaart op een groot papier. Schets huizen en bomen en andere kinderen die je kind heeft gezien en genoemd in de kaart. Je kind kan de kaart gaan kleuren, en beplakken.

Tip 9: Speelgoed ruilen

Ruil speelgoed voor een dag of paar dagen met familie of andere kinderen. Of kijk eens goed achter in de kast of op zolder. Daar staat vast nog 'vergeten' speelgoed waar de kinderen zich mee kunnen vermaken alsof het nieuw is.

Tip 10: Even niks

Zo af en toe vervelen kan geen kwaad! Doe eens lekker niks. Het leert je kind kind zelf iets te bedenken en zichzelf bezig te houden. De fantasie en creativiteit wordt uitgedaagd. En je kind komt lekker tot rust.

Meer tips rondom de zomer

(2423 7088 beoordelingen)
Terug naar boven