De plaswekker maakt je kind wakker met een alarmbel zodra hij/zij in bed plast. Je kind draagt hiervoor een speciaal broekje dat vochtigheid voelt en een signaaltje doorgeeft aan een wekker. Als de wekker gaat, moet je kind hem uitzetten, opstaan en naar de wc gaan. Door de bel van de plaswekker herkent je kind na een paar keer het gevoel van een volle blaas.
Na een tijdje leert je kind om op tijd wakker te worden en naar de wc te gaan zonder dat de plaswekker nog af hoeft te gaan. Het bed blijft droog! De plaswekker is de meest bekende en succesvolle behandelwijze van bedplassen. Met de plaswekker lukt het de meeste kinderen om droog te worden. Soms gaan kinderen na een tijdje toch weer bedplassen en is het nodig de plaswekker een tweede keer te gebruiken.
Wees voorbereid op en paar gebroken nachten als je begint met de plaswekker. Kinderen hebben de eerste nachten vaak begeleiding nodig bij het uitzetten van de wekker, het opstaan en het naar de wc gaan. Laat je kind zelf het beddengoed verschonen bij een ongelukje. Geef je kind complimenten voor het wakker worden, het opstaan en naar de wc gaan. En voor droog blijven!
Houd bij op een gedragskaart of een kalender hoe het gaat. Je gebruikt de plaswekker tot het je kind lukt om 14 nachten achter elkaar droog te blijven.
Als je kind 14 nachten droog is geweest, volgt de tweede fase. Je kunt je kind extra laten drinken tussen het avondeten en de tijd dat hij/zij naar bed gaat. Lukt het ook nu om droog te blijven? Dit wordt 'overlearning' genoemd. Ga door met de plaswekker tot het je kind lukt ook nu weer 14 nachten achter elkaar droog te blijven.
Het werkt het beste om professionele begeleiding te zoeken als je met de plaswekker gaat beginnen. Hierdoor weet je zeker dat je kind op de juiste manier geholpen wordt en dat je een goede kwaliteit plaswekker geadviseerd krijgt. De specialist zal mogelijk ook andere behandelwijzen adviseren zoals:
Lees meer over bedplassen en lees ook de Loes tip Hoe maak mijn kind ’s nachts zindelijk?
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item