Hoe werkt een plaswekker?

De plaswekker maakt je kind wakker met een alarmbel zodra hij/zij in bed plast. Je kind draagt hiervoor een speciaal broekje dat vochtigheid voelt en een signaaltje doorgeeft aan een wekker. Als de wekker gaat, moet je kind hem uitzetten, opstaan en naar de wc gaan. Door de bel van de plaswekker herkent je kind na een paar keer het gevoel van een volle blaas.

Na een tijdje leert je kind om op tijd wakker te worden en naar de wc te gaan zonder dat de plaswekker nog af hoeft te gaan. Het bed blijft droog! De plaswekker is de meest bekende en succesvolle behandelwijze van bedplassen. Met de plaswekker lukt het de meeste kinderen om droog te worden. Soms gaan kinderen na een tijdje toch weer bedplassen en is het nodig de plaswekker een tweede keer te gebruiken.

Tip 1: Begeleiding plaswekker

Wees voorbereid op en paar gebroken nachten als je begint met de plaswekker. Kinderen hebben de eerste nachten vaak begeleiding nodig bij het uitzetten van de wekker, het opstaan en het naar de wc gaan. Laat je kind zelf het beddengoed verschonen bij een ongelukje. Geef je kind complimenten voor het wakker worden, het opstaan en naar de wc gaan. En voor droog blijven!

Tip 2: Tot 14 nachten droogte

Houd bij op een gedragskaart of een kalender hoe het gaat. Je gebruikt de plaswekker tot het je kind lukt om 14 nachten achter elkaar droog te blijven.

Tip 3: Extra drinken bij succes

Als je kind 14 nachten droog is geweest, volgt de tweede fase. Je kunt je kind extra laten drinken tussen het avondeten en de tijd dat hij/zij naar bed gaat. Lukt het ook nu om droog te blijven? Dit wordt 'overlearning' genoemd. Ga door met de plaswekker tot het je kind lukt ook nu weer 14 nachten achter elkaar droog te blijven.

Tip 4: Professionele begeleiding

Het werkt het beste om professionele begeleiding te zoeken als je met de plaswekker gaat beginnen. Hierdoor weet je zeker dat je kind op de juiste manier geholpen wordt en dat je een goede kwaliteit plaswekker geadviseerd krijgt. De specialist zal mogelijk ook andere behandelwijzen adviseren zoals:

  • Blaastraining om de plas langer op te kunnen houden. Dit helpt kinderen om hun blaascapaciteit te vergroten. Het kind wordt gevraagd om zijn/haar plas langer op te houden (niet langer dan 1 á 2 uur).
  • Blaastraining om sterkere blaasspieren te kweken. Het kind wordt gevraagd om zijn urinestraal te onderbreken: 3 tot 5 keer als hij/zij plast.
  • Droog-bedtraining. Het kind oefent hierbij uit bed te gaan om te plassen voor het naar bed gaan.

Lees meer over bedplassen en lees ook de LOES tip Hoe wordt mijn kind ’s nachts zindelijk?

(3186 9293 beoordelingen)
Terug naar boven