Bij veel sportverenigingen heb je als ouder vaak verschillende rollen zoals: supporter van je kind, maar ook trainer, coach of begeleider. Wat je in die verschillende rollen graag wil is dat je kind plezier beleeft aan het sporten. Het blijkt dat kinderen ook beter gaan presteren als ze door ouder, trainer, coach of begeleider positief benaderd worden. Het plezier in sporten neemt toe, het zelfvertrouwen wordt vergroot en je kind ontwikkelt zich op een positieve manier. Alleen samen kan je binnen een sportvereniging zorgen voor een positieve en sportieve sfeer. Loes geeft tips.
Geef als ouder/supporter het goede voorbeeld. Respecteer de beslissing van de scheidsrechter, ook al ben je het niet met hem/haar eens. Zo leert je kind de beslissing ook te accepteren.
Geef als ouder/supporter na afloop van de wedstrijd 3 duidelijke, gemeende complimenten aan je kind. Je zult merken dat je dan op een positieve manier de wedstrijd volgt.
Betrokken ouders/supporters zijn fijn.Spreek een andere ouder/supporter aan die zich tijdens de wedstrijd vaak negatief uit over spelers en/of leiding. Samen ben je binnen jouw sportvereniging verantwoordelijk voor de positieve sfeer van de vereniging.
Elk kind presteert op zijn/haar niveau. Niet elk kind kan een topsporter worden. Wees blij met de goede inzet en het sportieve gedrag van je kind en vertel hem/haar dat ook. Waak ervoor dat jouw kind niet jouw onvervulde droom moet waarmaken.
Ben je als trainer/coach bewust van je taalgebruik. Niet alle spelers begrijpen je als je veel vaktermen gebruikt zoals: ‘tussen de linies spelen’, ‘knijpen’. Daardoor kan ongewild onsportief gedrag ontstaan.
Kijk tijdens de training en wedstrijd meer naar de zaken die goed gaan. Zo zal je ook naar de spelers op een positievere wijze reageren.
Creëer als trainer/coach/begeleider een sfeer waarin kinderen ook fouten durven te maken.
Geef je spelers voor de wedstrijd een compliment. Zo zullen ze met meer plezier en meer zelfvertrouwen aan de wedstrijd beginnen.
Als trainer kan je jouw spelers vragen om elkaar een compliment te geven. Zo leren ze op een positieve manier naar hun medespelers te kijken.
Als je als trainer ziet dat er veel dezelfde fouten worden gemaakt, probeer dan concrete aanwijzingen te geven waar spelers iets mee kunnen i.p.v steeds te zeggen wat fout gaat.
Als je kritiek hebt op de wijze van spelen van je speler vertel dan wat er goed gaat en wat het verbeterpunt is bijv: goed dat je zoveel spelers gepasseerd hebt, maar als je dan de bal op tijd afspeelt kan er makkelijker gescoord worden.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item