Hoe steun je je kind als iemand overlijdt?

Hoe steun je je kind als iemand overlijdt?

Kinderen gaan anders met verdriet en verlies om dan volwassenen. Het lijkt of ze meer rouwen 'tussen de bedrijven door'. Plotseling kan je kind met vragen komen of zich verdrietig voelen om even later weer gewoon te spelen. Aan sommige kinderen merk je niets, anderen zijn juist stiller of drukker dan normaal. Het is ook mogelijk dat je kind een tijdje meer aandacht vraagt of terug valt in vaardigheden. Dingen die eerst vanzelf gingen, lukken even niet. Je kan hierbij denken aan zindelijkheid, zelf in slaap komen of in je bed blijven. Als je hier rustig op reageert en er niet te veel aandacht aan schenkt trekt het gedrag vaak snel weer bij.

Tip 1

Als je kind met vragen of gevoelens naar je toe komt, probeer dan direct even tijd voor hem/haar te maken. Richt je op de behoefte van het kind. Geef een eenvoudig, kort antwoord op de vraag die je kind stelt. Als je kind meer wil weten dan komt hij/zij wel weer naar je toe.

Tip 2

Benoem de gevoelens die het overlijden van iemand op roept en leg uit dat het erbij hoort om je zo te voelen. Ook worden de meeste kinderen graag getroost. Je kunt dit doen door je kind op schoot te nemen, hem/haar vast te houden en te knuffelen.

Tip 3

Vragen over de dood zijn niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden, soms weet je als volwassene de antwoorden zelf ook niet precies. Dit is geen punt, je kunt rustig tegen je kind zeggen dat je het antwoord op een bepaalde vraag niet weet. Voor je kind is het vaak alleen al fijn om gevoelens te delen. Kinderen vinden het vaak prettig als hen zelf gevraagd wordt wat zij vinden. Je vraagt dan: 'Hoe denk jij dat het zit?'. Vaak heeft je kind zelf allerlei ideeën en vindt hij/zij het fijn deze met je te delen.

Tip 4

Samen aandacht besteden aan het overlijden van bijvoorbeeld opa of oma kan helend werken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een foto neer te zetten op een speciaal plekje, een kaarsje te branden, nog een mooie tekening te maken en naar het graf te brengen of vergeetmijnietjes voor te zaaien. Sommige kinderen vinden het prettig om samen boekjes te lezen over het onderwerp. Doe dit overdag en niet voor het slapen gaan, zodat je kind nog met vragen naar je toe kan komen als hij/zij die heeft.

Tip 5

Ouders vragen zich vaak af of ze er goed aan doen om een jong kind mee te laten gaan naar een crematie/begrafenis. Soms is het een idee om kinderen kort aanwezig te laten zijn en hen op dat moment te betrekken bij de plechtigheid. Het kan ook helpen als een vertrouwde volwassene zich helemaal met de kinderen bezig houd als je zelf veel verdriet hebt en in beslag genomen wordt door de plechtigheid.

 

(4229 12428 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven