Hoe sociaal is jouw kind op internet?

In deze tijd kunnen we er niet meer omheen: sociale media en internet zijn aspecten die we niet meer kunnen ontkennen, maar moeten accepteren. Vele ouders gaan hier gelukkig in mee door zelf ook enthousiast mee te doen in de digitale wereld.

Wel is het belangrijk om goed met je kind te blijven praten over deze media en alles wat daarin gebeurt. Loes geeft tips die jou als ouder helpen om jouw kind een gezond gedrag te laten ontwikkelen op sociale media.

Tip 1: Erbij horen op Facebook

Kinderen willen graag bij een groep horen, door social media als Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter wordt hun vrienden- en belevingswereld sterk vergroot. Het kan zijn dat ze elkaar maar een enkele keer in het echt zien, maar dat ze elkaar via bijvoorbeeld Facebook jaren volgen. Het is goed om je kind te laten inzien - door er met hem of haar over te praten - wat het verschil is tussen live vrienden en digitale vrienden.

Tip 2: Interesse in social media

Veel kinderen gebruiken social media op een goede manier, houden afstand, plaatsen verstandige foto’s en reacties, maar soms plaatsen ze dingen om er bij te willen horen. Blijf als ouder dus goed op de hoogte van wat er gebeurt op internet. Dit kun je doen door met je kind te praten op een belangstellende toon, zonder verwijten. Stel vragen als: 'Hoeveel vrienden heb je eigenlijk? Had ik er maar zoveel, wat leuk' of 'Laat me eens zien, hoe werkt dat nu precies?' Het gebruik van humor en luchtigheid helpt hierbij goed.

Tip 3: Digitale vrienden

Blijf je verplaatsen in je kind en zijn of haar 'digitale vrienden', ze kunnen op social media voelen als een beetje privé. Wat voor jou ver de grens over gaat kan voor hen normaal zijn. Vooral als kinderen al wat ouder worden willen ze ook zelf bepalen wie hun digitale vrienden zijn, je kunt meekijken en erover praten. Verbieden kan vaak averechts werken, blijf daarom in gesprek over de keuzes die je kind maakt. Stel open vragen waarom je kind deze keuze heeft gemaakt zonder hem of haar af te vallen.

Tip 4: Online verbonden

Vaak vinden jongeren het ook heel fijn om veel (digitale) vrienden te hebben, het geeft hen een gevoel van erbij horen. Ze voelen zich sociaal verbonden met o.a. leeftijdsgenoten. Dit kan sterk hun eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Het is goed om als ouder de vriendenlijst met je kind door te nemen en samen te bespreken wie het is en waar ze diegene van kennen. Zo voorkom je dat je kinderen vreemden toevoegen.

Tip 5: Online privacy

Het is belangrijk dat de privacy instellingen van je kind goed staan ingesteld. Zo kun je zelf bepalen wie welke informatie over jouw kind ziet. Via de volgende links voor de verschillende social media sites kun je kijken of je de privacy instellingen goed hebt ingeschakeld en hoe je dit moet doen. Blijf verder op de hoogte van de verschillende social media waarop je kind zich bevindt. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden over de werking van de verschillende social media.

- Voor Facebook
- Voor Instagram
- Voor Snapchat
- Voor Twitter

Meer 'online' Loes-tips

- Mediawijsheid onder kinderen
- Pesten via WhatsApp en Instagram
- Online pesten in het algemeen

(2326 6707 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven