Kinderen van nu groeien op met allerlei soorten (sociale) media; televisie, internet, tablets en smartphones. Dat biedt allerlei kansen en nieuwe mogelijkheden. Maar dan hebben kinderen wel mediawijsheid nodig.
Op school wordt hier al aandacht aan besteed. Maar ook de begeleiding van jou als ouder blijft belangrijk! Hoe kun je je kind nu goed begeleiden, zodat hij of zij hier veilig en verantwoord mee kan omgaan? Hoe kun je zorgen dat hij of zij de kansen benut die de media biedt voor zijn of haar ontwikkeling en latere loopbaan?
Informeer bij je kind regelmatig naar wat hij/zij allemaal meemaakt. Vraag bijvoorbeeld gewoon eens: 'Hoe was het online vandaag, nog iets leuks meegemaakt?' Er wordt dan niet alleen over nieuwe media gepraat naar aanleiding van problemen, maar ook naar aanleiding van leuke ervaringen en nieuwe mogelijkheden. Als er dan problemen zijn komt je kind ook sneller naar je toe.
Probeer een open houding te ontwikkelen ten opzichte van de nieuwe media. Heb je toch bepaalde waardeoordelen? Zorg er dan voor dat je kind de ruimte krijgt om hierin z’n eigen positie te kiezen.
Prijs je kind over wat het al allemaal weet en kan (positief opvoeden).
Stel vragen over zijn of haar gedrag en dat van anderen online. Zoals over wat hij of zij en anderen uiten op social media. Probeer hem of haar na te leren denken over morele kwesties en over gevolgen van eigen gedrag voor anderen.
Stimuleer creativiteit. Laat je kind experimenteren om tot frisse ideeën te komen (bijvoorbeeld een webshop maken of een actie bedenken).
Maak je kind bewust van de invloed van zijn of haar 'online imago' voor zijn of haar toekomst. Bespreek wat je wel en niet van jezelf moet prijsgeven. Denk aan de mogelijkheid van research online naar je kind door toekomstige werkgevers.
Informeer op school hoe zij mediawijsheid behandelen zodat je als ouder kunt aansluiten bij wat je kind al geleerd heeft.
- Peuters leren omgaan met media als tablet en smartphone
- Pubers en hun gebruik van de smartphone
- Pesten op sociale media als Instagram en WhatsApp
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item