Hoe mediawijs is jouw kind en welke rol heb jij daar in?

Kinderen van nu groeien op met allerlei soorten media; tv, internet, tablets en smartphones. Dat biedt  allerlei kansen en nieuwe mogelijkheden. Dan hebben kinderen wel mediawijsheid nodig!
Op school wordt hier al aandacht aan besteed. Maar ook de begeleiding van jou als ouder blijft belangrijk! Hoe kun je je kind nu goed begeleiden zodat hij of zij hier veilig en verantwoord mee kan omgaan? Hoe kun je zorgen dat hij of zij de kansen benut die de media biedt voor zijn of haar ontwikkeling en latere loopbaan?

Loes geeft tips:

1. Informeer bij je kind regelmatig naar wat hij/zij allemaal meemaakt. Vraag bijvoorbeeld gewoon eens:”Hoe was het online vandaag, nog iets leuks meegemaakt?” Er wordt dan niet alleen over nieuwe media gepraat naar aanleiding van problemen, maar ook naar aanleiding van leuke ervaringen en nieuwe mogelijkheden. Als er dan problemen zijn komt je kind ook sneller naar je toe.

2. Probeer een open houding te ontwikkelen ten opzichte van de nieuwe media. Heb je toch bepaalde waardeoordelen? Zorg er dan voor dat je kind de ruimte krijgt om hierin z’n eigen positie te kiezen.

3. Prijs je kind over wat het al allemaal weet en kan.

4. Stel vragen over zijn of haar gedrag en dat van anderen online. Zoals over wat hij of zij en anderen uiten op social media. Probeer hem of haar na te leren denken over morele kwesties en over gevolgen van eigen gedrag voor anderen.

5. Stimuleer creativiteit. Laat je kind experimenteren om tot frisse ideeën te komen (bijvoorbeeld een webshop maken of een actie bedenken ).

6. Maak je kind bewust van de invloed van zijn of haar “online imago” voor zijn of haar toekomst. Bespreek wat je wel en niet van jezelf moet prijsgeven. Denk aan de mogelijkheid van research online naar je kind door toekomstige werkgevers.

7. Informeer op school hoe zij mediawijsheid behandelen zodat je als ouder kunt aansluiten bij wat je kind al geleerd heeft.

 

(1205 3498 beoordelingen)

Terug naar boven