Veel kinderen beginnen aan de basisschool terwijl ze thuis ‘s nachts nog in bed plassen. Sommige van deze kinderen schamen zich voor het bedplassen. Vooral als ze er straf voor krijgen of dat men hen ermee pest. De kans is groot dat ze proberen te vermijden om bij vriendjes te slapen. Of dat ze mee gaan op kamp. Tot een jaar of 7 hoeft bedplassen geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat bedplassen vanzelf over.
Pas de slaapkamer en het beddengoed van je kind aan. Zorg ervoor dat je kind gemakkelijk in en uit bed kan. Een bedlampje kan daarbij zinvol zijn. Vermijd flanellen pyjama’s en zwaar beddengoed. Deze kunnen het je kind moeilijk maken om te voelen wanneer ze moeten plassen en wakker te worden. Boven de drie jaar beveelt men geen luiers aan. Bescherm het matras liever met een waterdichte hoes.
Prijs je kind als hij/zij droog blijft. Geef positieve aandacht en complimentjes als het je kind lukt 's nachts droog te blijven. Als het je kind enkele nachten achter elkaar lukt, geef het dan een beloning. Bijvoorbeeld iets langer buiten spelen of in het weekend iets langer opblijven.
Reageer rustig als je kind in bed plast. Het is beter niets te zeggen in plaats van klagen of mopperen over het bedplassen. Straf je kind niet. Je kind kan niets aan het bedplassen doen.
Geef je kind de kans te oefenen om droog te blijven. Blijf rustig en geef vertrouwen. Geef je kind wel genoeg te drinken. Je kind moet de kans krijgen te leren dat het signaal van een volle blaas betekent om te gaan plassen. Je kind ’s nachts wakker maken om naar de wc te gaan heeft daarom niet de voorkeur. Wil je toch je kind ‘s nachts naar de wc brengen? Dit helpt alleen als jij en je kind dit allebei willen.
Met het gebruik van een gedragskaart kun je je kind aanmoedigen om droog te blijven. Je kunt je kind belonen voor het droog blijven en voor het meewerken met oefenen. Als je kind nog iedere nacht nat is, dan werkt een beloning voor het droog blijven nog niet.
Stimuleer je kind om het natte beddengoed en de natte kleding zelf te verschonen. Let erop dat je kind zich goed wast voor het naar school gaat. Hiermee voorkom je dat je kind pest wordt omdat hij/zij misschien naar plas ruikt. Door je kind zichzelf te laten wassen en verschonen, ervaart het ook de nadelige gevolgen van bedplassen. Hier denkt een kind een volgende avond wel weer over na.
Bereid je kind voor op teleurstellingen. Leren droog te blijven kost tijd. Leg je kind uit dat het normaal is dat het af een toe een keer mis kan gaan.
Respecteer de privacy van je kind. Bespreek het bedplassen van je kind alleen met het kind zelf en met eventuele specialisten op dit gebied.
Heb je vragen over bedplassen? Vraag dan de jeugdverpleegkundige op de school van je kind om mee te denken.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item