Hoe wordt mijn kind ’s nachts zindelijk?

Veel kinderen beginnen aan de basisschool terwijl ze thuis ‘s nachts nog in bed plassen. Sommige van deze kinderen schamen zich voor het bedplassen. Vooral als ze er straf voor krijgen of dat men hen ermee pest. De kans is groot dat ze proberen te vermijden om bij vriendjes te slapen. Of dat ze mee gaan op kamp. Tot een jaar of 7 hoeft bedplassen geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat bedplassen vanzelf over. 

Tip 1: Laat 'moeten plassen' voelen

Pas de slaapkamer en het beddengoed van je kind aan. Zorg ervoor dat je kind gemakkelijk in en uit bed kan. Een bedlampje kan daarbij zinvol zijn. Vermijd flanellen pyjama’s en zwaar beddengoed. Deze kunnen het je kind moeilijk maken om te voelen wanneer ze moeten plassen en wakker te worden. Boven de drie jaar beveelt men geen luiers aan. Bescherm het matras liever met een waterdichte hoes.

Tip 2: Geef positieve aandacht

Prijs je kind als hij/zij droog blijft. Geef positieve aandacht en complimentjes als het je kind lukt 's nachts droog te blijven. Als het je kind enkele nachten achter elkaar lukt, geef het dan een beloning. Bijvoorbeeld iets langer buiten spelen of in het weekend iets langer opblijven.

Tip 3: Geef geen straf bij nat bed

Reageer rustig als je kind in bed plast. Het is beter niets te zeggen in plaats van klagen of mopperen over het bedplassen. Straf je kind niet. Je kind kan niets aan het bedplassen doen.  

Tip 4: Oefen een volle blaas

Geef je kind de kans te oefenen om droog te blijven. Blijf rustig en geef vertrouwen. Geef je kind wel genoeg te drinken. Je kind moet de kans krijgen te leren dat het signaal van een volle blaas betekent om te gaan plassen. Je kind ’s nachts wakker maken om naar de wc te gaan heeft daarom niet de voorkeur. Wil je toch je kind ‘s nachts naar de wc brengen? Dit helpt alleen als jij en je kind dit allebei willen.

Tip 5: Beloon je kind

Met het gebruik van een gedragskaart kun je je kind aanmoedigen om droog te blijven. Je kunt je kind belonen voor het droog blijven en voor het meewerken met oefenen. Als je kind nog iedere nacht nat is, dan werkt een beloning voor het droog blijven nog niet. 

Tip 6: Nat? Zelf laten verschonen

Stimuleer je kind om het natte beddengoed en de natte kleding zelf te verschonen. Let erop dat je kind zich goed wast voor het naar school gaat. Hiermee voorkom je dat je kind gepest wordt omdat hij/zij misschien naar plas ruikt. Door je kind zichzelf te laten wassen en verschonen, ervaart het ook de nadelige gevolgen van bedplassen. Hier denkt een kind een volgende avond wel weer over na.

Tip 7: In bed plassen hoort erbij

Bereid je kind voor op teleurstellingen. Leren droog te blijven kost tijd. Leg je kind uit dat het normaal is dat het af een toe een keer mis kan gaan.

Tip 8: Houd het discreet

Respecteer de privacy van je kind. Bespreek het bedplassen van je kind alleen met het kind zelf en met eventuele specialisten op dit gebied.

Heb je vragen over bedplassen? Vraag dan de jeugdverpleegkundige op de school van je kind om mee te denken.

(5551 16225 beoordelingen)
Terug naar boven