Hoe leer je je kind respectvol omgaan met anderen?

Iedereen voedt zijn kinderen op zijn of haar eigen manier op. Als ouder bepaal je welke waarden en normen je je kind meegeeft. Er zijn echter basisvaardigheden die ieder kind in zijn of haar leven nodig heeft. Denk dan aan respectvol omgaan met een ander.

Vijf tips over opvoeden en respect

Tip 1. Beleefd zijn is positief

Ben je beleefd, dan wordt er beter naar je geluisterd. Je geeft als ouder natuurlijk het goede voorbeeld. Spreek  personen op een vriendelijke manier aan en let daarbij op je eigen taalgebruik, door bijvoorbeeld niet te vloeken. Dat moedigt je kind aan het zelf ook te doen.

Tip 2. Praat goed over een ander

Praat over de kwaliteiten en positieve dingen van andere mensen met je kind. Zo gaat je kind het goede inzien van anderen. Zeg dan bijvoorbeeld: “Mevrouw Josias is een aardige vrouw. Zij hielp mij vanochtend met een lekke band, terwijl ze zelf op het punt stond om weg te gaan.”

Tip 3. Zo houd je rekening met een ander

  • Iemand aankijken en naar hem luisteren als hij iets zegt.
  • Om de beurt gaan bij spelletjes.
  • Ook aan de ander vragen wat hij of zij leuk vindt om te doen.
  • Niet storen als iemand druk bezig is of  in gesprek is met een ander.
  • Vriendelijk zijn naar anderen.
  • Andere kinderen of mensen helpen.
  • Kleine klusje doen zonder dat erom wordt gevraagd.

Tip 4. Denk na over het gevoel van een ander

Stimuleer je kind om de gevoelens van een ander te begrijpen.  En om na te denken over het effect van een leuke of nare gebeurtenis. Vraag je kind bijvoorbeeld naar zijn mening: “Ik vraag me af hoe Carlijn zich nu voelt. Hoe zou jij voelen als dit jou zou overkomen?”

Tip 5. Maak het weer goed!

Wanneer je kind opzettelijk iemand kwetst of pijn doet, vertel dan wat hij fout heeft gedaan én hoe hij het anders kan doen. Laat hem zijn excuses aanbieden en het goed maken. Zo leert je kind wat de gevolgen zijn van zijn daden.

 

(1693 5004 beoordelingen)
Terug naar boven