Peuters kijken dagelijks gemiddeld bijna drie kwartier televisie. Van de kleuters wiens ouders een tablet hebben, speelt 66 procent er regelmatig mee. Dit biedt hen mogelijkheden die hun ouders tijdens hun jeugd niet hadden. Nog nooit konden kinderen zo snel informatie vinden en hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.
Voor kinderen zijn media een onderdeel van hun leefwereld. Ze vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Ondertussen denderen de mediaontwikkelingen door. Waar de muis nog vraagt om motorische ontwikkeling, is er dankzij de tablet en touchscreen voor de allerkleinsten geen enkele technische hindernis meer om zelf toegang te krijgen tot media en de daarbij horende informatie.
Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is noodzakelijk peuters en kleuters hierin te begeleiden. Hoewel kinderen de techniek snel doorhebben, kunnen ouders de juiste mediabalans vinden door het goede voorbeeld te geven, positieve ontwikkelingen te stimuleren maar ook grenzen te stellen. Anderzijds kan je ook weer van je kind(eren) leren. Door samen spelenderwijs te leren, zijn kinderen veilig en bewust voorbereid om de kansen te pakken die deze mediasamenleving hen biedt.
Peuters en kleuters kijken het liefst samen met een volwassene tv. Hetzelfde geldt voor games of internet. Kleuters willen graag praten over wat ze zien en horen of lezen. Zo kunnen ze vragen stellen en hun mediaervaringen delen. Dat is gezelliger en het legt de basis voor een open mediaopvoeding, waarin bespreekbaar is wat je kind on- en offline meemaakt. Kijk mee en betrek bijvoorbeeld ook opa en oma erbij.
Zorg voor passende inhoud en kwaliteit. Jonge kinderen hebben moeite om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Ook een tekenfilm of fantasieverhaal kan in hun beleving realistisch en voorstelbaar zijn. Vaak zijn eenvoudige verhaaltjes met veel herhaling (herkenbaarheid) en een goede afloop al goed. Liedjes, vertrouwde figuren en vrolijke mediaproducties zijn populair.
Met mediawijsheid kun je niet vroeg genoeg beginnen. Media is onlosmakelijk met ons dagelijks leven verbonden, dat geldt ook voor kinderen. Leer peuters en kleuters dus van jongs af aan hoe media werkt. Een leuke manier is om zelf aan de slag te gaan en media te maken. Voordeel is dat apparaten steeds makkelijker in gebruik zijn, ook voor kleintjes. Zo kun je met flip-camera’s heel simpel mooie video’s maken. Door kinderen zelf media te laten produceren, leer je ze spelenderwijs na te denken over hoe media werkt. En creatief bezig zijn is nog leuk ook!
Wees alert op wat je kind ziet of hoort. Jonge kinderen lijken al zo zelfstandig, maar ze kunnen nog niet herkennen of iets reclame is of niet. Van harde geluiden en eng uitziende of dreigende karakters worden ze soms bang. Ook kleuters kunnen hun eigen gevoelens nog niet goed benoemen. Mede daardoor heeft het weinig zin voor ouders om uit te leggen dat enge dingen niet echt zijn. Troosten en afleiding helpen wel.
Geef zelf het goede voorbeeld. Jij bent het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en laat je kind zien dat media leuk is, maar dat het niet altijd hoeft. Zet die tv dus uit als niemand kijkt en stop met whatsappen als je gaat eten. Goed voorbeeld doet goed volgen.
- Peuters en het gebruik van een tablet en smartphone
- Hoe mediawijs is jouw kind?
- Effect van nieuwe en sociale media op jouw kind
- Bron: Stichting Mijn Kind Online.
- Zie ook: Mediawijzer.net: media ukkie dagen.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item