Gamen is populair onder kinderen en jongeren. Ze spelen graag spelletjes op een spelcomputer of op internet in een virtuele wereld. Bij gamen is de behoefte sterk om steeds verder te willen spelen. Hierdoor willen kinderen en jongeren steeds vaker en langer spelen. Dit kan leiden tot problematisch gamegedrag of zelfs tot een gameverslaving. Wanneer je als ouder regelmatig mediaopvoeding toepast, hoeft gamen niet te leiden tot problemen.
Fortnite is een online schietspel. Je wilt overleven in een wereld met zombies. Je mag het spelen vanaf 12 jaar (er is geen bloed te zien en je kijkhoek is minder confronterend dan bijvoorbeeld World of Warcraft (18+). Fortnite is gratis maar je kunt in het spel wel allerlei dingen kopen. Spellen als Fortnite zijn ontworpen om je zo lang mogelijk te laten spelen en om je te verleiden om toch dingen te kopen zoals coins, skins (een kostuum of leuke beweging) of lootboxes (pakketjes met digitale 'goedheid'). Je komt heel makkelijk terecht op de plekken om dingen te kopen. Daarnaast wil je ook graag dezelfde dingen als degenen met wie je aan het gamen bent. Je wilt erbij horen immers! De verleiding om toch iets te kopen wordt dan nog groter.
Als je thuis een schermtijd hebt ingesteld (maximaal aantal uren dat je kind mag spelen), houd er dan rekening mee dat je het kunt spelen op je smartphone, playstation, tablet enzovoorts.
Grand Theft Auto (GTA) is niet zomaar een schietspel, en zeker ook geen pulp, maar een geavanceerde game waarin niet voor niets 200 miljoen dollar geïnvesteerd is om het te maken. Het is echt top-entertainment. Maar wel voor volwassenen. Het spel is namelijk (terecht) gekwalificeerd voor 18 jaar. Dat heeft onder meer te maken met het extreme geweld en de sadistische (martel)scènes die erin voorkomen.
Het gaat bij GTA om zeer realistisch vormgegeven geweld, waarbij de slachtoffers echte mensen zijn. En geen stripfiguren of ruimtewezens, waardoor het geweld acceptabeler zou zijn. In dit spel is het ook mogelijk om seks te hebben en drugs te dealen. De leeftijdsclassificatie van 18 jaar is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke schadelijkheid bij kinderen. De leeftijdsaanduiding is zelfs aangebracht door de makers van het spel zelf!
Het vervelende van het regelmatig zien van geweld is dat het effect kan hebben op kinderen. Ze kunnen:
Maak duidelijke afspraken over wanneer, hoeveel en welke games je kind mag spelen. Leg uit dat andere bezigheden als slapen, huiswerk maken, spelen, muziek maken en bewegen belangrijk zijn. Bovendien leren kinderen daardoor van jongs af aan dat er beperkingen zijn aan het gamen. Houd je aan de gemaakte afspraken en leg beperkingen op als je kind deze afspraken niet nakomt.
Leef je in: begrijp wat je kind aan het doen is en waarom hij dat spel zo leuk vindt. Geniet van wat je kind beleeft. Luister naar zijn/haar verhalen, zonder vooroordelen. Maak het internet en gamegebruik bespreekbaar met je kind, stel hierbij échte vragen. Dit zijn vragen waar je het antwoord niet op weet, hierdoor toon je oprechte interesse.
Spreek af dat je kind vóór het spelen eerst zijn huiswerk maakt. Laat geen games toe in de slaapkamer. Zorg ervoor dat je kind niet gaat gamen vlak voor het slapen.
Benader je kind met een positieve opvoeding: praat niet over 'verslaving' maar over 'verantwoordelijkheid'. Help je kind zich aan de regels en afspraken te houden. Vaak willen ze het wel, maar lukt het ze niet. Versterk hun vaardigheden en voorkom een preek of een discussie.
- Is jouw kind verslaafd aan games?
- Hoe ga je om met kinderen die gamen?
- Hoe sociaal is jouw kind op internet?
- Is jouw kind toe aan een eigen pc?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item