Hoe houd je de zomervakantie leuk?

Ieder jaar is er weer de zomervakantie. Een lange vakantie die voor velen al vroeg een mooi en heerlijk vooruitzicht betekent. Jij en je kind(eren) krijgen daarmee namelijk de tijd om bij te komen van alle drukte in het afgelopen jaar. De vakantietijd kan alleen ook onrust geven.

Aan het begin van de vakantie zijn kinderen soms moe en moeten ze wennen aan het nieuwe ritme. In de vakantieperiode valt de structuur van school, werk en clubjes weg. De verveling kan toeslaan. Om te voorkomen dat verwachtingen tegenvallen en om de vakantie zo goed mogelijk te laten verlopen, geeft LOES tips.

Tip 1: Plan voor vakantie

Probeer samen met de kinderen een plan te maken voor de vakantie. Verdeel de activiteiten over de hele vakantie zodat jullie op het eind ook nog leuke vooruitzichten hebben. Plan per week een aantal grote en kleine activiteiten in, een aantal rustige dagen enz. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn, kun je dit samen met hen invullen. Bijvoorbeeld in week 1 naar een pretpark en in week 2 een reisje met de trein, enz. Naast de weekplanning kun je op vaste dagen in de week iets plannen: zoals iedere maandagmorgen met de kinderen zwemmen, iedere woensdagmiddag naar het voorlees-uurtje in de bibliotheek.

Tip 2: Daginvulling bepalen

Overleg voordat de vakantie begint met je kinderen over de daginvulling. Het is heerlijk om ’s morgens lekker rustig te beginnen en je kind(eren) uit te laten slapen, maar houd wel een soort dagritme vast en maak afspraken over het tijdstip waarop iedereen uit bed is en aangekleed moet zijn. Hiermee voorkom je dagelijkse discussies.

Tip 3: Maak afspraken

In de vakantie is er meer tijd voor tv-kijken en computeren. Maak ook daarover afspraken met je kind, bijvoorbeeld hoe lang en wanneer mogen de televisie en computer aan. Neem je verantwoordelijkheid en spreek je kind aan op de gemaakte afspraken.

Tip 4: Weet wat je kind doet

Weet wat je kinderen doen, met wie ze omgaan en waar ze zijn. Dat geldt voor de echte wereld (omgang met leeftijdsgenoten), maar ook voor de 'virtuele wereld', ofwel de online wereld die onder meer bestaat uit sociale media als WhatsApp, Facebook en Instagram. Praat met je kinderen over wat hen bezighoudt.

Tip 5: Veranderende relaties

In de tienerjaren worden relaties met leeftijdsgenoten steeds belangrijker voor je kind. Houd rekening met de toenemende groepsdruk van leeftijdsgenoten, ook in de vakantie. Geef ruimte voor een ander soort relatie met je kind. Toon belangstelling voor zijn vrienden en leeftijdsgenoten, vraag waar ze heen gaan en wat ze samen doen.

Tip 6: Ontmoet anderen

Overleg ook met andere ouders over jullie kinderen. Probeer een leuke gelegenheid te vinden om vrienden (en hun ouders) te ontmoeten.

Tip 7: Oprechte aandacht

Bedenk dat kinderen het meest genieten van echte aandacht van hun ouders. Samen leuke dingen doen en tijd hebben voor je kind kan overal. Het maakt daarbij niet uit of dat nu op een buitenlands strand, bij een waterplas, zwembad of thuis is.

(2341 6803 beoordelingen)
Terug naar boven