Ieder jaar is er weer de zomervakantie. Een lange vakantie die voor velen al vroeg een mooi en heerlijk vooruitzicht betekent. Jij en je kind(eren) krijgen daarmee namelijk de tijd om bij te komen van alle drukte in het afgelopen jaar. De vakantietijd kan alleen ook onrust geven.
Aan het begin van de vakantie zijn kinderen soms moe en moeten ze wennen aan het nieuwe ritme. In de vakantieperiode valt de structuur van school, werk en clubjes weg. De verveling kan toeslaan. Om te voorkomen dat verwachtingen tegenvallen en om de vakantie zo goed mogelijk te laten verlopen, geeft LOES tips.
Probeer samen met de kinderen een plan te maken voor de vakantie. Verdeel de activiteiten over de hele vakantie zodat jullie op het eind ook nog leuke vooruitzichten hebben. Plan per week een aantal grote en kleine activiteiten in, een aantal rustige dagen enz. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn, kun je dit samen met hen invullen. Bijvoorbeeld in week 1 naar een pretpark en in week 2 een reisje met de trein, enz. Naast de weekplanning kun je op vaste dagen in de week iets plannen: zoals iedere maandagmorgen met de kinderen zwemmen, iedere woensdagmiddag naar het voorlees-uurtje in de bibliotheek.
Overleg voordat de vakantie begint met je kinderen over de daginvulling. Het is heerlijk om ’s morgens lekker rustig te beginnen en je kind(eren) uit te laten slapen, maar houd wel een soort dagritme vast en maak afspraken over het tijdstip waarop iedereen uit bed is en aangekleed moet zijn. Hiermee voorkom je dagelijkse discussies.
In de vakantie is er meer tijd voor tv-kijken en computeren. Maak ook daarover afspraken met je kind, bijvoorbeeld hoe lang en wanneer mogen de televisie en computer aan. Neem je verantwoordelijkheid en spreek je kind aan op de gemaakte afspraken.
Weet wat je kinderen doen, met wie ze omgaan en waar ze zijn. Dat geldt voor de echte wereld (omgang met leeftijdsgenoten), maar ook voor de 'virtuele wereld', ofwel de online wereld die onder meer bestaat uit sociale media als WhatsApp, Facebook en Instagram. Praat met je kinderen over wat hen bezighoudt.
In de tienerjaren worden relaties met leeftijdsgenoten steeds belangrijker voor je kind. Houd rekening met de toenemende groepsdruk van leeftijdsgenoten, ook in de vakantie. Geef ruimte voor een ander soort relatie met je kind. Toon belangstelling voor zijn vrienden en leeftijdsgenoten, vraag waar ze heen gaan en wat ze samen doen.
Overleg ook met andere ouders over jullie kinderen. Probeer een leuke gelegenheid te vinden om vrienden (en hun ouders) te ontmoeten.
Bedenk dat kinderen het meest genieten van echte aandacht van hun ouders. Samen leuke dingen doen en tijd hebben voor je kind kan overal. Het maakt daarbij niet uit of dat nu op een buitenlands strand, bij een waterplas, zwembad of thuis is.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item