Een goede nachtrust is belangrijk, maar hoeveel slaapbehoefte een kind heeft, verschilt van kind tot kind. Voor kinderen ligt het gemiddelde tussen 11 á 12 uur. Niet alle kinderen hebben evenveel slaap nodig. Als je kind overdag lekker fit is en voldoende energie heeft voor de dagelijkse activiteiten zal hij/zij voldoende geslapen hebben. Maar soms komt het voor dat kinderen slaapproblemen hebben. Dit is meestal tijdelijk. Eén derde van de kinderen tussen de 5 en 10 jaar heeft problemen met slapen.
Het grootste 'normale' slaapprobleem is inslapen (afscheid nemen van de dag). Je kunt een kind niet dwingen om te slapen, maar wel helpen te leren om zelfstandig in slaap te vallen. Door te zorgen voor betere omstandigheden die het inslapen bevorderen. Misschien heeft jouw kind minder slaap nodig. Als blijkt dat hij/zij overdag toch fit is, kan je het proberen om hem/haar een half uur later naar bed te laten gaan. Helpt dit niet dan kan je beter de tijd aanhouden die hij/zij gewend was.
Vertel je kind een half uur van te voren dat hij zo naar bed gaat. Rust en ontspanning zijn belangrijk om goed in te kunnen slapen. Het is daarom voor je kind beter om een uur voor bedtijd rustig aan te doen (geen wilde spelletjes of spannende tv-beelden).
Ga na of er geen lichamelijke klachten zijn. Bijvoorbeeld hoofd of buikpijn.
Een warm bad of douche en een beker warme melk of thee kan helpen om je kind te laten ontspannen.
Bij slaapproblemen is het belangrijk om erachter te komen wat je kind bezig houdt. Je kunt proberen om dit samen met je kind te bespreken. Geef je kind de gelegenheid om eventuele problemen of spanningen van die dag nog even met je te bepraten.
Is de slaapkamer een prettige plek om naar toe te gaan? Zorg voor een frisse slaapkamer en geef geen zware dekens voor op bed. Laat je kind makkelijke nachtkleding dragen. Kijk of het niet te licht of juist te donker op de slaapkamer is Voor de meeste kinderen kan een nacht- of spaarlampje uitkomst bieden, net als een knuffeldier of pop. Ook voor grotere kinderen.
Lukt het niet om samen een oplossing te vinden, vraag dan hulp van anderen. Neem bijvoorbeeld contact op met Loes of met de jeugdverpleegkundige van de JGZ.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemWordt het borstvoeding of flesvoeding? Soms kan het lastig zijn om een keuze..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemMet de komst van een kindje komt er veel op jullie af. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda item