Soms heeft je kleuter wat extra steun of aanmoediging nodig om gedrag te veranderen, een nieuwe vaardigheid te oefenen of opdrachten af te maken. Een gedragskaart of beloningskaart kan daar bij helpen.
Zo’n kaart is nuttig en effectief voor gebruik op de korte termijn: een paar weken gebruiken en dan weer afbouwen. Het gebruik van de gedragskaart is aan te bevelen voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud.
Je kleuter verdient met goed gedrag stempels, sterretjes stickers of punten op een kaart. Hierdoor krijgt je kleuter het gevoel dat hij/zij iets presteert en bovendien erkenning voor zijn/haar inzet. Het effect van de kaart wordt versterkt wanneer je kleuter een echte beloning kan verdienen. Bijvoorbeeld iets leuks doen met papa of mama, samen een taart bakken of gaan picknicken, werkt vaak heel goed. Ook kleine verwennerijen, zoals grabbelen in een doos met hebbedingetjes, een DVD kijken, het avondeten kiezen, iets langer opblijven of extra lang voorlezen, zijn effectief. Bij oudere kinderen kun je samen overleggen wat een goede beloning is.
Bereid je kleuter voor op het gebruik van de gedragskaart. Leg duidelijk uit wat er van hem/haar verwacht wordt en wat hij/zij met goed gedrag kan verdienen. Schrijf of teken op de kaart welk goed gedrag je wilt zien, niet het gedrag wat je niet wilt zien.
Bedenk samen met je kleuter waar je de gedragskaart ophangt. Een kind dat graag aandacht van anderen krijgt vindt het wellicht prettig als de kaart voor iedereen goed te zien is, bijvoorbeeld op de koelkast. Vindt jouw kleuter dat juist niet prettig, hang de kaart dan op een handige plek buiten het zicht, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een keukenkastje. Kies een plek die makkelijk bereikbaar is zodat je direct kunt reageren als je kleuter een sticker verdient.
Het eerste doel moet voor je kleuter eenvoudig te behalen zijn. Zijn/haar motivatie om met de gedragskaart te werken zal door de succeservaring toenemen.
Kies een beloning waar je kleuter graag zijn/haar best voor doet. De beloning moet iets kleins zijn. Grote cadeaus zijn niet geschikt. Je kunt ze niet vaak inzetten en je kleuter zal zich op den duur niet meer inspannen voor iets kleins.
Prijs je kleuter als hij/zij een sticker/beloning heeft verdiend. Geef geen kritiek als je kleuter geen sticker heeft verdiend. Geef de beloning zodra het doel bereikt is. Neem een eenmaal verdiende beloning niet meer in als je kleuter zich misdraagt op een ander punt.
Haalt je kleuter zijn/haar doel elke dag? Bouw dan de beloningen af door ze minder bereikbaar te maken. Geef de beloning bijvoorbeeld om de dag en vervolgens alleen aan het eind van de week. Bouw het gebruik van de kaart geleidelijk af en maak beloningen minder voorspelbaar door ze alleen nog af en toe te geven. Blijf je kleuter prijzen wanneer hij/zij zich goed gedraagt.
- Positief opvoeden: top 10 tips
- Positief gesprek met je kind
Kijk voor leuke gedragskaarten op www.gratisbeloningskaart.nl
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item