Om te beginnen: wat is (te) veel gamen? Voor 6-jarigen is een half uur gamen per dag prima, en een uur zou ook nog wel kunnen, zeker als je kind niet zoveel tv kijkt. Maar los van de vraag hoe lang een kind precies mag gamen, is het vooral belangrijk dát er duidelijke grenzen worden gesteld en dat je kind zich daaraan houdt. Is dat laatste een probleem, dan kun je gebruikmaken van het programma TimeSlot (vooropgesteld dat het om PC-games gaat).
Vaak doet zich de vraag voor wat je kind dan met de rest van zijn/haar tijd moet doen. Zeker bij kinderen die niet van buitenspelen houden, kan dat een probleem zijn. Bij een kind van 6, dat nog maar weinig ervaring heeft opgedaan met activiteiten die hem/haar op dezelfde wijze uitdagen als het gamen, is het wel zaak om nu snel alternatieven te zoeken. Want anders zit je kind straks elk vrij moment te gamen en weet je helemaal niet meer hoe je dat nog kunt veranderen.
Gamen op zich is niet slecht, maar de eenzijdigheid ervan wel. Als je niets anders meer doet, doe je jezelf te kort. Je moet je kind dus helpen om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Deze leeftijd is bij uitstek geschikt om te ontdekken of je kind interesse heeft in muziek. Muziek spreekt weer een ander deel van zijn/haar hersens aan, en is goed voor de ontwikkeling. Dus: doe hem/haar op muziekles, liefst ergens waar je meteen een instrument in handen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan gitaar of piano. Dat is moeilijk, maar daardoor leer je ook doorzetten, discipline ontwikkelen, én ontdekken dat oefenen iets oplevert.
Ook zou je kunnen denken aan een sportclub. Dat betekent: ergens bijhoren, en ergens aanwezig moeten zijn waar anderen op je rekenen. Of misschien is er een schaakclub, een tuinclub of een knutselclub in de buurt. Allemaal dingen waar je kind nu niet aan denkt, en waar je hem/haar mee in aanraking kunt brengen.
Kinderen die moeten ‘afkicken’ van het gamen kunnen behoorlijk humeurig worden. Dat is onvermijdelijk. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door de reacties van je kind, en probeer niet koste wat kost de lieve vrede te bewaren. Houd vol! Je weet waarom je doorzet en kunt dat eventueel ook zeggen, op een positieve manier. Bijvoorbeeld: 'Nu is het even moeilijk, maar straks zie je wat het je oplevert, en dan geniet je ervan dat je dat kunt of gedaan hebt', of: 'Ik wil je die les graag leren omdat ik nu eenmaal je moeder/vader ben en ouders horen dit nu eenmaal te doen bij hun kinderen.'
- Is jouw kind verslaafd aan games?
- Hoe houd je gamen leuk?
- Is jouw kind toe aan een eigen pc?
- Hoe sociaal is jouw kind online?
- Download TimeSlot via MijnKindOnline
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item