Hoe ga je om met kinderen die (te) veel gamen?

Om te beginnen: wat is (te) veel gamen? Voor 6-jarigen is een half uur gamen per dag prima, en een uur zou ook nog wel kunnen, zeker als je kind niet zoveel tv kijkt. Maar los van de vraag hoe lang een kind precies mag gamen, is het vooral belangrijk dát er duidelijke grenzen worden gesteld en dat je kind zich daaraan houdt. Is dat laatste een probleem, dan kun je gebruikmaken van het programma TimeSlot (vooropgesteld dat het om PC-games gaat).

Tip 1: Alléén gamen?

Vaak doet zich de vraag voor wat je kind dan met de rest van zijn/haar tijd moet doen. Zeker bij kinderen die niet van buitenspelen houden, kan dat een probleem zijn. Bij een kind van 6, dat nog maar weinig ervaring heeft opgedaan met activiteiten die hem/haar op dezelfde wijze uitdagen als het gamen, is het wel zaak om nu snel alternatieven te zoeken. Want anders zit je kind straks elk vrij moment te gamen en weet je helemaal niet meer hoe je dat nog kunt veranderen.

Tip 2: Alternatieven

Gamen op zich is niet slecht, maar de eenzijdigheid ervan wel. Als je niets anders meer doet, doe je jezelf te kort. Je moet je kind dus helpen om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Deze leeftijd is bij uitstek geschikt om te ontdekken of je kind interesse heeft in muziek. Muziek spreekt weer een ander deel van zijn/haar hersens aan, en is goed voor de ontwikkeling. Dus: doe hem/haar op muziekles, liefst ergens waar je meteen een instrument in handen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan gitaar of piano. Dat is moeilijk, maar daardoor leer je ook doorzetten, discipline ontwikkelen, én ontdekken dat oefenen iets oplevert.

Ook zou je kunnen denken aan een sportclub. Dat betekent: ergens bijhoren, en ergens aanwezig moeten zijn waar anderen op je rekenen. Of misschien is er een schaakclub, een tuinclub of een knutselclub in de buurt. Allemaal dingen waar je kind nu niet aan denkt, en waar je hem/haar mee in aanraking kunt brengen.

Tip 3: Afkicken

Kinderen die moeten ‘afkicken’ van het gamen kunnen behoorlijk humeurig worden. Dat is onvermijdelijk. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door de reacties van je kind, en probeer niet koste wat kost de lieve vrede te bewaren. Houd vol! Je weet waarom je doorzet en kunt dat eventueel ook zeggen, op een positieve manier. Bijvoorbeeld: 'Nu is het even moeilijk, maar straks zie je wat het je oplevert, en dan geniet je ervan dat je dat kunt of gedaan hebt', of: 'Ik wil je die les graag leren omdat ik nu eenmaal je moeder/vader ben en ouders horen dit nu eenmaal te doen bij hun kinderen.'

Meer informatie

- Is jouw kind verslaafd aan games?
- Hoe houd je gamen leuk? 
- Is jouw kind toe aan een eigen pc?
- Hoe sociaal is jouw kind online?

(3379 9841 beoordelingen)
Terug naar boven