Heb als (aanstaande) stiefouder vooral realistische verwachtingen. Als nieuwe partner kun je er niet vanuit gaan dat het vanzelfsprekend is om een goedlopend gezin tot stand te brengen. Je bent niet verplicht meteen van je stiefkinderen te houden en omgekeerd hoeft dat ook niet. Het vormen van een stiefgezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van alle partijen. Vooral stiefmoeders kunnen het zwaar te verduren hebben. Kenners menen dat het zeker twee tot vijf jaar kan duren voordat iedereen zijn positie in het nieuwe gezin heeft gevonden.
Neem niet meteen de ouderrol op je. Het is beter als stiefouder om je in eerste instantie terughoudend op te stellen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding over te laten aan je partner, de biologische ouder. Wel kun je je partner steun op de achtergrond bieden. Maak aan de kinderen duidelijk dat je niet de plaats van hun andere ouder wil innemen. Het is belangrijk eerst het vertrouwen van de kinderen te winnen en iedereen de tijd te geven om aan elkaar te wennen. Bij oudere kinderen is het de vraag of je wel ooit als opvoeder moet gaan optreden. De rol van 'oudere vriend(in)' kan beter zijn.
Houd er rekening mee dat je nieuwe partner mogelijk een andere opvoedstijl of een andere kijk op opvoeden heeft dan jij. Wees voorzichtig zijn met kritiek op dit gebied. Het is raadzaam dat jullie er met elkaar over praten en proberen samen een aantal basisregels vast te leggen. Eventuele veranderingen kunnen het best geleidelijk worden ingevoerd.
Houd ook rekening met de gevoelens van 'de andere ouder op de achtergrond'. Het kan voor een ex erg pijnlijk zijn als een vreemde zich als ouder van de kinderen gedraagt. Als je hier rekening mee houdt, kan dat misschien voorkomen dat de emoties weer oplaaien. Als de kinderen jou niet accepteren, zijn ze misschien bang dat ze daarmee hun andere ouder ontrouw zijn.
Het helpt als de biologische ouders goed kunnen samenwerken, en als jullie de kinderen de ruimte geven loyaal te zijn aan hun andere ouder. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen als partners en werken aan een sterke relatie met elkaar. Die moet meer dan in een 'gewoon' gezin tegen een stootje kunnen. Regelmatig tijd voor elkaar vrijmaken, versterkt de band. Dat bevordert ook de andere relaties in een stiefgezin.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item