Hoe bereid je je kleuter voor op de basisschool?

Wat is het spannend, de eerste schooldag! De wereld staat op zijn kop als je kind voor het eerst naar school gaat. Je kind is plotseling de jongste in de groep, moet zelfstandig opdrachtjes maken en gaat bij klasgenootjes spelen.

Ook voor jou als ouder is het een stap waar je misschien best een beetje moeite mee hebt. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kind zich straks snel thuis voelt op school.

Wennen aan de school

Het is belangrijk om je kind alvast kennis te laten maken met de toekomstige school en klas. De meeste basisscholen kennen zogenaamde 'wendagen'. Vaak zijn dit vijf dagdelen waarop ouder en kind rustig kunnen kennismaken met de school. Je kunt dan het gebouw verkennen, de juf of meester ontmoeten en alvast de andere kinderen leren kennen. Als ouder mag je een poosje bij je kind in de klas blijven. Zo zie je wat er zich allemaal afspeelt op school.

Vertel je kind duidelijk wie hem/haar komt ophalen. Zo weet je kind waar het aan toe is. Het kan zijn dat er even wat traantjes vloeien. Maar de kans is groot dat de gang van zaken in de klas je kind snel afleid. Het verdriet is gelukkig nooit van lange duur.

De eerste schooldag

Het is zover: de eerste echte schooldag. Verschillende soorten spulletjes moeten mee. Zoals een broodtrommel met boterhammetjes, fruit of een ander gezond tussendoortje en natuurlijk ook een tasje met gymkleertjes. En liefst ook wat reservekleertjes, mocht er eens een keer een 'ongelukje' gebeuren.

En dan naar school! Omdat je kleuter al een aantal keren heeft meegedraaid, is het allemaal niet zo eng meer. Je kind weet waar de wc is en heeft al gezien dat het spelen op school anders gaat dan op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Voor de nieuwe kleuters gelden in het begin nog versoepelde regels. Zo kunnen ze zich rustig thuis gaan voelen. Zo kan je kind wennen aan deze nieuwe (in)spannende periode van zijn/haar schoolloopbaan!

Tip 1: Uitleg klassen

Vertel je kind al ruim voor de wendagen over school. Vertel je kind op een rustige manier wat hij/zij allemaal kan verwachten. Heeft je kind ook oudere broertjes of zusjes? Leg je kind dan duidelijk uit dat die niet bij hem in de klas zullen zitten. Fiets of loop samen een aantal keren naar de school toe, zodat je kind de route leert kennen. Start hier ook weer niet te vroeg mee. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nauwelijks bevatten wanneer het gaat beginnen. Het is dan lastig uit te leggen dat ze nog even moeten wachten.

Tip 2: Eigen werkje

Het is belangrijk dat je kind al een beetje zelfstandig is. Oefen met zelf kunnen aankleden, een drinkbekertje openen en zelf naar de wc gaan. Ook is het fijn dat je kind zelfstandig met een werkje bezig kan zijn. Om dit te stimuleren laat je je kind geregeld zelfstandig spelen. En consequent eerst iets te laten afmaken voor het aan iets nieuws begint.

Tip 3: Schoolspullen

Koop samen de spulletjes die je kind nodig heeft voor school. Let er daarbij op dat je kind die spullen zelf kan openen en sluiten. Zo voorkom je dat je kind dit steeds aan de juf moet vragen. Laat je kind thuis oefenen met de spulletjes. Geef je kind complimenten wanneer  hij/zij zelf iets kan. Voorzie de kleren en de spullen van naametiketjes.

Tip 4: Eten zonder juf

Geef je kind niet meer eten mee dan het normaal gesproken thuis eet. Geef eten mee dat je kind zelfstandig op kan eten zodat de juf niet hoeft te helpen.

Tip 5: Intensieve weken

De eerste weken zijn voor een kind heel intensief, zelfs als hij/zij een kinderdagverblijf gewend is. Stel je verwachtingen niet te hoog. Kinderen zijn vaak moe en jengelig als ze uit school komen. Sommige kleuters krijgen een terugval in hun ontwikkeling. Ze kunnen bijvoorbeeld weer in hun broek plassen. Ga hier ontspannen mee om, het komt later vanzelf weer goed. Je kunt met school overleggen om je kind dan een dag(deel) thuis te laten. Als je kind vier is, is hij/zij nog niet leerplichtig.

Meer tips over school

- Gaat jouw kind met tegenzin naar school?
- Hoe ga je op tijd naar school?
- Wordt jouw kind gepest op school?

(3299 9614 beoordelingen)
Terug naar boven