Wat is het spannend, de eerste schooldag! De wereld staat op zijn kop als je kind voor het eerst naar school gaat. Je kind is plotseling de jongste in de groep, moet zelfstandig opdrachtjes maken en gaat bij klasgenootjes spelen.
Ook voor jou als ouder is het een stap waar je misschien best een beetje moeite mee hebt. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kind zich straks snel thuis voelt op school.
Het is belangrijk om je kind alvast kennis te laten maken met de toekomstige school en klas. De meeste basisscholen kennen zogenaamde 'wendagen'. Vaak zijn dit vijf dagdelen waarop ouder en kind rustig kunnen kennismaken met de school. Je kunt dan het gebouw verkennen, de juf of meester ontmoeten en alvast de andere kinderen leren kennen. Als ouder mag je een poosje bij je kind in de klas blijven. Zo zie je wat er zich allemaal afspeelt op school.
Vertel je kind duidelijk wie hem/haar komt ophalen. Zo weet je kind waar het aan toe is. Het kan zijn dat er even wat traantjes vloeien. Maar de kans is groot dat de gang van zaken in de klas je kind snel afleid. Het verdriet is gelukkig nooit van lange duur.
Het is zover: de eerste echte schooldag. Verschillende soorten spulletjes moeten mee. Zoals een broodtrommel met boterhammetjes, fruit of een ander gezond tussendoortje en natuurlijk ook een tasje met gymkleertjes. En liefst ook wat reservekleertjes, mocht er eens een keer een 'ongelukje' gebeuren.
En dan naar school! Omdat je kleuter al een aantal keren heeft meegedraaid, is het allemaal niet zo eng meer. Je kind weet waar de wc is en heeft al gezien dat het spelen op school anders gaat dan op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Voor de nieuwe kleuters gelden in het begin nog versoepelde regels. Zo kunnen ze zich rustig thuis gaan voelen. Zo kan je kind wennen aan deze nieuwe (in)spannende periode van zijn/haar schoolloopbaan!
Vertel je kind al ruim voor de wendagen over school. Vertel je kind op een rustige manier wat hij/zij allemaal kan verwachten. Heeft je kind ook oudere broertjes of zusjes? Leg je kind dan duidelijk uit dat die niet bij hem in de klas zullen zitten. Fiets of loop samen een aantal keren naar de school toe, zodat je kind de route leert kennen. Start hier ook weer niet te vroeg mee. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nauwelijks bevatten wanneer het gaat beginnen. Het is dan lastig uit te leggen dat ze nog even moeten wachten.
Het is belangrijk dat je kind al een beetje zelfstandig is. Oefen met zelf kunnen aankleden, een drinkbekertje openen en zelf naar de wc gaan. Ook is het fijn dat je kind zelfstandig met een werkje bezig kan zijn. Om dit te stimuleren laat je je kind geregeld zelfstandig spelen. En consequent eerst iets te laten afmaken voor het aan iets nieuws begint.
Koop samen de spulletjes die je kind nodig heeft voor school. Let er daarbij op dat je kind die spullen zelf kan openen en sluiten. Zo voorkom je dat je kind dit steeds aan de juf moet vragen. Laat je kind thuis oefenen met de spulletjes. Geef je kind complimenten wanneer hij/zij zelf iets kan. Voorzie de kleren en de spullen van naametiketjes.
Geef je kind niet meer eten mee dan het normaal gesproken thuis eet. Geef eten mee dat je kind zelfstandig op kan eten zodat de juf niet hoeft te helpen.
De eerste weken zijn voor een kind heel intensief, zelfs als hij/zij een kinderdagverblijf gewend is. Stel je verwachtingen niet te hoog. Kinderen zijn vaak moe en jengelig als ze uit school komen. Sommige kleuters krijgen een terugval in hun ontwikkeling. Ze kunnen bijvoorbeeld weer in hun broek plassen. Ga hier ontspannen mee om, het komt later vanzelf weer goed. Je kunt met school overleggen om je kind dan een dag(deel) thuis te laten. Als je kind vier is, is hij/zij nog niet leerplichtig.
- Gaat jouw kind met tegenzin naar school?
- Hoe ga je op tijd naar school?
- Wordt jouw kind gepest op school?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item