Hoe begeleid je je kind als jullie gaan verhuizen?

Voor veel kinderen is een verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Ze moeten afscheid nemen van hun vertrouwde omgeving; hun huis, de buurt, de vriendjes die daar wonen en soms ook de school. Het kan heel spannend zijn om een nieuwe plek te vinden in de nieuwe buurt en op de nieuwe school.

Wanneer de verhuizing het gevolg is van een echtscheiding, kan het nog moeilijker zijn voor je kind; vaak zijn er dan immers ook spanningen in het gezin en kan er sprake zijn van minder financiële mogelijkheden. De effecten van een verhuizing zijn bij jongere kinderen vaak minder groot dan bij pubers. Het is belangrijk om je kind goed te begeleiden bij een verhuizing.

Soms hebben kinderen er moeite mee om te wennen aan de andere lesmethoden op de nieuwe school en is (tijdelijk) een terugval zichtbaar in de schoolprestaties. Maar ook sociaal heeft een nieuwe school een hele invloed op je kind. Verandering van school betekent namelijk dat je kind nieuwe relaties aan moet gaan met zowel leeftijdgenoten als met leerkrachten. Als nieuwkomer in de klas kan het even duren voordat je kind een plek hebt veroverd. Soms kan een nieuwe school echter ook een positieve verandering betekenen. Bijvoorbeeld een betere afstemming op de leermogelijkheden van je kind of meer uitdaging in de lesstof.


Hoe kun je je kind het beste begeleiden bij een verhuizing?

Tip 1

 Baby’s zijn gevoelig voor veranderingen. Zorg dat je als ouder zelf rust uitstraalt.
Bij baby’s en dreumesen (0-2 jaar) is het goed om de babykamer zoveel mogelijk op een zelfde manier in te richten als de oude babykamer.

Tip 2

Kinderen vanaf 2 jaar kun je al een keer meenemen naar het nieuwe huis om een kijkje te nemen. Je kunt je peuter voorbereiden door samen een boekje te lezen waarin wordt uitgelegd wat verhuizen betekent. In de bibliotheek zijn veel geschikte boekjes te vinden.

Tip 3

Peuters zijn al erg gewend aan hun eigen spulletjes. Het is nu nog niet de juiste tijd om je kind in een groter bed te laten slapen. Het is beter om het oude bedje nog een poosje te gebruiken.

Tip 4

Vanaf de kleuterleeftijd en ouder kun je je kind al echt bewust betrekken bij de verhuizing.
Ga bijvoorbeeld samen vooraf het nieuwe huis bekijken en bedenk samen de kamerindeling (wie gaat waar slapen?). Je kunt samen met je kind behang en verf uitzoeken voor de nieuwe slaapkamer.

Tip 5

Je kunt ook vooraf alvast de buurt gaan verkennen. Waar is de winkel, waar staat de school, is er een speeltuin in de buurt?

Tip 6

Vertel je kind niet te ver van tevoren over de verhuizing. Vooral jonge kinderen hebben er baat bij als je al veel concrete dingen kunt vertellen of laten zien. Vertel bij oudere kinderen waarom jullie gaan verhuizen. Het is logisch dat je kind moet wennen aan het idee.

Tip 7

Laat je kind helpen bij het inpakken van de eigen spullen. Zorg dat een paar vertrouwde dingen in een tas gaan die je kind zelf mee kan nemen.

Tip 8

Je kind kan best (een deel) bij de verhuisdag aanwezig zijn, zodat hij/zij ziet wat er gebeurt. Zorg er wel voor dat er steeds iemand is die je kind kan bezighouden.

Tip 9

Ook al ben je zelf vaak erg druk in de verhuisperiode, zorg dat je de tijd kunt nemen om je kind aandacht te geven. Maak gevoelens van angst en verdriet bespreekbaar en erken zijn gevoelens. “Ik zie dat je verdrietig bent omdat je afscheid moet nemen”. Vertel je kind niet hoe hij zich moet voelen.

Tip 10

Ga serieus om met lichamelijke klachten. Door alle veranderingen en stress kan een kind hoofdpijn of buikpijn hebben.

Tip 11

Zorg dat de leerkracht op school of de begeleider op de peuterspeelzaal of in de kinderopvang op de hoogte is van de verhuizing en de reactie van je kind daar op. Zij zorgen voor een goede begeleiding en nemen de tijd voor een afscheid.

Tip 12

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om na de verhuizing zoveel mogelijk voor rust en regelmaat te zorgen. Daarmee geef je hun gevoel van veiligheid weer terug.

Tip 13

Een tiener kan heftig reageren op een verhuizing. Er verandert sowieso al veel in het leven van een puber (lichamelijke veranderingen, de overstap naar de middelbare school, onzekerheid, etc.). Probeer je puber nog meer te betrekken bij de verhuizing, door bijvoorbeeld mee te laten praten over de beslissing welk huis, welke kamer, de keuze voor een school.

Tip 14

Kijk of je na de verhuizing een vriendje kunt uitnodigen om te laten spelen of logeren. Misschien moet je je kind extra stimuleren om in de nieuwe buurt te gaan spelen of kinderen te leren kennen. Je kunt je kind aanmelden bij een sportvereniging of een club, zodat ze sneller in contact kunnen komen met leeftijdgenoten buiten school.

Tip 15

Houd het gedrag van je kind ook na de verhuizing extra in de gaten. Het is heel normaal dat je kind een poosje moeilijk te hanteren is. Reacties als prikkelbaar zijn, weinig eten, slecht slapen, opnieuw onzindelijk zijn, kunnen een logische reactie zijn op de verhuizing. Het kan ook voorkomen dat je kind een poosje slechter gaat presteren op school.
Met geduld en begrip zullen deze reacties weer overgaan. Als deze klachten langere tijd aanhouden, zoek dan professionele hulp (bijvoorbeeld bij de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdverpleegkundige of bij Mediant).

 

 

(2184 6576 beoordelingen)

Terug naar boven