Heeft jouw kind geen zin om te helpen in huis?

Als ouder bepaal je zelf of je het belangrijk vindt dat je kind meehelpt in huis. Maar door je kind verantwoordelijk te maken voor een aantal taken help je hem/haar zelfdiscipline op te bouwen en een klus voor elkaar te krijgen. Daar kan hij/zij later veel profijt van hebben. Als alle gezinsleden hun aandeel leveren in het huishouden heeft iedereen daar plezier van. Als ouder heb je meer tijd voor zichzelf en ook meer tijd om samen met je kind iets te doen. Even lekker kletsen of een spelletje doen bijvoorbeeld.

Tip 1

De verdeling van de werkzaamheden kan in overleg gebeuren. Geef iedereen de kans om zijn voorkeur voor bepaalde karweitjes uit te spreken. Houd rekening met dingen waar kinderen handig of onhandig in zijn. Het is belangrijk dat kinderen weten wat er van hen wordt verwacht zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Dat is beter dan dat ze op een onverwacht moment ineens iets moeten doen. Je kunt dat doen door kinderen vaste taken te geven maar ook door taakroosters te maken.

Tip 2

Je kunt ervoor kiezen om in het begin je kind te belonen voor het goed uitvoeren van een taak. Bijvoorbeeld met een speciale activiteit of met extra zakgeld. Belangrijk is dat je dit soort beloningen geleidelijk weer afbouwt. Zo leert een kind dat het heel gewoon is om verantwoordelijk te zijn voor een bepaalde taak. En dat je helpt om samen het huishouden soepel te laten verlopen en niet om een beloning te krijgen of straf te vermijden.

Tip 3

Toon altijd je waardering als je kind helpt. Te weinig waardering leidt er soms toe dat kinderen zich onttrekken aan taken. Soms gaat het uitvoeren van een taak niet meteen goed. Deel dan de taak op in kleinere stukken, zeg iets leuks van iedere stap in de goede richting en doe zo nodig een suggestie voor verbetering, Bijvoorbeeld: Prima, je hebt je speelgoed opgeruimd. Als je nu ook nog je vieze sokken in de wasmand gooit, dan ben ik helemaal blij.

 

(2756 7884 beoordelingen)
Terug naar boven