Als je kind opgroeit ontwikkelt hij/zij steeds meer een mening over zichzelf als persoon en over wat hij/zij wel en niet goed kan. Deze mening over wat je zelf waard bent noem je zelfbeeld en die kan zowel negatief als positief zijn.
Een belangrijke taak als ouder is om het zelfvertrouwen van je kind te bevorderen en hem/haar te helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dat houdt in dat je kind ook leert om zijn/haar eigen sterke en zwakke kanten realistisch in te schatten. Kinderen met een positief zelfbeeld zitten doorgaans lekker in hun vel, kunnen goed samenwerken en maken gemakkelijk vrienden.
Veel dingen kunnen je kind een aanleiding geven om op een negatieve manier over zichzelf te denken:
Prijs je kind voor zijn/haar inspanningen en prestaties. Zo krijgt je kind een goed gevoel over zichzelf. Praat over dingen die je kind goed doet in plaats van kritiek te leveren op de zwakke punten. Richt je vooral op de inspanningen en niet alleen op het eindresultaat. Zo is je kind gemotiveerd om door te zetten wanneer iets echt moeilijk wordt.
Laat je kind merken dat je om hem/haar geeft. Kinderen hebben het nodig om dat vaak te horen. Door tijd met hem/haar door te brengen en er te zijn wanneer hij/zij je nodig heeft, laat je voelen dat je kind de moeite waard is.
Stimuleer een gezonde levensstijl. Zoals regelmatig onder de douche gaan, schone kleren en lichaamsbeweging of sport. Je kind gaat zich daardoor lekker in zijn/haar vel voelen en heeft meer energie.
Moedig je kind aan om vriendjes of vriendinnetjes te maken. Als je kind dat moeilijk vindt, oefen dan samen hoe hij/zij andere kinderen kan benaderen. Stimuleer dat je kind andere kinderen mee naar huis neemt om te spelen.
Toon vertrouwen in je kind door hem/haar zoveel mogelijk dingen zelf te laten doen. Moedig je kind ook aan om nieuwe dingen op zich te nemen. Daarmee stimuleer je zijn/haar verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid.
Vermijd negatieve reacties of kleinerende opmerkingen. Als je kind vaak genoeg hoort dat hij/zij lui of dom is, zal hij/zij dat ten slotte gaan geloven en zich er ook naar gedragen. Vertel dat fouten maken mag en stimuleer je kind zelf te bedenken hoe hij/zij de fouten kan herstellen.
Stimuleer je kind om zich te uiten. Luister naar ideeën, gevoelens, gedachten en verwachtingen. Stel vragen die hem/haar helpen bij het vormen van een mening.
- Positief opvoeden: top 10 tips
- Help je kind bij ingrijpende gebeurtenissen
- Wordt jouw kind gepest op school?
- Wordt jouw kind online gepest?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze cursus is voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWe weten allemaal dat het voor kinderen belangrijk is om te leren praten over..
Bekijk agenda itemAanmelden is gratis en kan alleen bij ZININ: Loes organiseert - Waar is dat..
Bekijk agenda item"Hoe doe jij dat als meerling-ouder?" Een tweeling groeit anders op..
Bekijk agenda itemJe kan je (gratis en anoniem) aanmelden bij www.ouderbijeenkomsten.nl De bijeenkomst..
Bekijk agenda item