Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld?

Als je kind opgroeit ontwikkelt hij/zij steeds meer een mening over zichzelf als persoon en over wat hij/zij wel en niet goed kan. Deze mening over wat je zelf waard bent noem je zelfbeeld en die kan zowel negatief als positief zijn.

Een belangrijke taak als ouder is om het zelfvertrouwen van je kind te bevorderen en hem/haar te helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dat houdt in dat je kind ook leert om zijn/haar eigen sterke en zwakke kanten realistisch in te schatten. Kinderen met een positief zelfbeeld zitten doorgaans lekker in hun vel, kunnen goed samenwerken en maken gemakkelijk vrienden.

Negatief zelfbeeld?

Veel dingen kunnen je kind een aanleiding geven om op een negatieve manier over zichzelf te denken:

  • Gebrek aan waardering, liefde of aandacht;
  • Prestaties of inzet van je kind worden niet erkend;
  • Een gebrek aan grenzen en discipline;
  • Beschuldigende, kritische opmerkingen of een negatieve benadering;
  • Een negatieve vergelijking met andere kinderen;
  • Gebrek aan stimulans voor goede lichaamsverzorging, lichaamsbeweging en fysieke uitdagingen;
  • Lichamelijke of emotionele mishandeling;
  • Ruzies en conflicten tussen ouders.

Tip 1: Prijs inspanningen

Prijs je kind voor zijn/haar inspanningen en prestaties. Zo krijgt je kind een goed gevoel over zichzelf. Praat over dingen die je kind goed doet in plaats van kritiek te leveren op de zwakke punten. Richt je vooral op de inspanningen en niet alleen op het eindresultaat. Zo is je kind gemotiveerd om door te zetten wanneer iets echt moeilijk wordt.

Tip 2: Geef om je kind

Laat je kind merken dat je om hem/haar geeft. Kinderen hebben het nodig om dat vaak te horen. Door tijd met hem/haar door te brengen en er te zijn wanneer hij/zij je nodig heeft, laat je voelen dat je kind de moeite waard is.

Tip 3: Stimuleer levensstijl

Stimuleer een gezonde levensstijl. Zoals regelmatig onder de douche gaan, schone kleren en lichaamsbeweging of sport. Je kind gaat zich daardoor lekker in zijn/haar vel voelen en heeft meer energie.

Tip 4: Moedig vriendschap aan

Moedig je kind aan om vriendjes of vriendinnetjes te maken. Als je kind dat moeilijk vindt, oefen dan samen hoe hij/zij andere kinderen kan benaderen. Stimuleer dat je kind andere kinderen mee naar huis neemt om te spelen.

Tip 5: Toon vertrouwen

Toon vertrouwen in je kind door hem/haar zoveel mogelijk dingen zelf te laten doen. Moedig je kind ook aan om nieuwe dingen op zich te nemen. Daarmee stimuleer je zijn/haar verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid.

Tip 6: Vermijd negativiteit

Vermijd negatieve reacties of kleinerende opmerkingen. Als je kind vaak genoeg hoort dat hij/zij lui of dom is, zal hij/zij dat ten slotte gaan geloven en zich er ook naar gedragen. Vertel dat fouten maken mag en stimuleer je kind zelf te bedenken hoe hij/zij de fouten kan herstellen.

Tip 7: Luister naar gevoelens

Stimuleer je kind om zich te uiten. Luister naar ideeën, gevoelens, gedachten en verwachtingen. Stel vragen die hem/haar helpen bij het vormen van een mening.

Meer informatie

- Positief opvoeden: top 10 tips 
- Help je kind bij ingrijpende gebeurtenissen 
- Wordt jouw kind gepest op school?
- Wordt jouw kind online gepest?

(3156 9294 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven